Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΙΡΚΠΙΝΑΡ

Εφ. Σαμπάχ 30-6-2011

 ………………..

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΡΚΠΙΝΑΡ

 

Με βάση πηγές του δήμου Αδριανούπολης οι Ιστορικοί αγώνες πάλης με λάδι του Κίρκπινάρ έχουν την εξής ιστορία :

  Το 1346 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ορχάν Γκαζί να καταλάβει την Ρούμελη, ο αδερφός του ο Σουλειμάν Πασά με 40 στρατιώτες επιτίθεται στο Ντομούζχισάρ που κατείχαν οι Βυζαντινοί και το καταλαμβάνει.

 Μετά την κατάληψη και των υπόλοιπων κάστρων, η εμπροσθοφυλακή των 40 ατόμων επιστρέφοντας σταθμεύει στην περιοχή της Σαμόνας που υπάγεται σήμερα στην Ελλάδα. Εκεί λοιπόν οι 40 πολεμιστές αρχίζουν την πάλη. Δύο αδέρφια όμως, ο Αλή και ο Σελίμ αν και πάλευαν για ώρες φάνηκε ότι δεν μπορούσαν να νικήσουν ο ένας τον άλλο. Αργότερα την μέρα του Χιντρελλέζ το ίδιο ζευγάρι άρχισε να παλεύει πάλι στην περιοχή Αχίκοϊ κοντά στην Αδριανούπολη. Παρά το ότι συνέχισαν να παλεύουν όλη την μέρα πάλι δεν μπορούσαν να νικήσουν ο ένας τον άλλο, και συνέχισαν τον αγώνα τους και τη νύχτα υπό το φως των κεριών. Όμως κόπηκε η ανάσα τους και πέθαναν επί τόπου. Οι σύντροφοι τους, τους έθαψαν κάτω από μια συκιά και έφυγαν.

Όταν χρόνια αργότερα πήγαν εκεί, είδαν στο μέρος όπου ήταν ο τάφος των δύο παλαιστών να υπάρχει μια πλούσια πηγή. Από τότε ο κόσμος προς τιμήν αυτών που είναι θαμμένοι εκεί ονόμασε την περιοχή Κίρκπιναρ.

Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αγώνες πάλης του Κίρκπινάρ οργανώθηκαν στην τοποθεσία Βιράντεκέ στον δρόμο που συνδέει την Αδριανούπολη και το Μουσταφάπασά. Μετά την δημοκρατία το 1924 οι αγώνες πάλης άρχισαν να γίνονται στην περιοχή Σαραγιτζί της Αδριανούπολης. Οι αγώνες πάλης του Κίρκπινάρ μέχρι το 1928 οργανώνονταν από αγάδες. ¨όλα τα έξοδα για τα βραβεία των παλαιστών και την υποδοχή των καλεσμένων τα αναλάμβαναν οι αγάδες. Καθώς όμως το 1928 λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχαν αγάδες να αναλάβουν, την οργάνωση την ανέλαβε η Ερυθρά Ημισέλινος και η Υπηρεσία Προστασίας Παιδιού. Από το 1946 και μετά ο δήμος Αδριανούπολης ανέλαβε την οργάνωση των Ιστορικών Αγώνων Πάλης στο Κίρκπινάρ. Από εκείνη τη χρονιά ο δήμαρχος Ταχσίν Σιπκά ενέταξε τους αγώνες πάλης του Κίρκπινάρ στις υπηρεσίες του δήμου.