ΧΩΡΙΟ ΣΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ 29-6-2011

Στο Χαφτανίν υπάρχει και τζαμί και εκκλησία

Στο Χαφτανίν δίπλα στον πλούτο της φυσικής ομορφιάς υπάρχει και η πολιτιστική ομορφιά. Αποτελείται από χωριά και μουσουλμάνων και χριστιανών (Ασσύριοι). Μάλιστα σε κάποια χωριά υπάρχει και τζαμί και εκκλησία. Ένα από τα χωριά αυτά που διαφυλλάτει αυτή την ομορφιά είναι το Σερανίς. Το χωριό αυτό περνά δύσκολες μέρες λόγω των επιθέσεων του τουρκικού κράτους στο Χαφτανίν.

Το Σερανίς παρά τις πιέσεις και τους πολέμους κατάφερε να μείνει όρθιο. Στην πλειοψηφία του αποτελείται από Ασσύριους και το πότε ιδρύθηκε δεν το ξέρουν ούτε οι γέροι. Το χωριό στην ιστορία του μερικές φορές εκκενώθηκε. Με βάση τις διηγήσεις των χωρικών ο Σαντάμ Χουσέιν το 1975 εκκένωσε και γκρέμισε όλα τα χωριά της περιοχής, μεταξύ αυτών και το Σερανίς. Όλοι οι χωρικοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις πόλεις του Ιράκ και του Ν. Κουρδιστάν. Φυσικά σε σύντομο διάστημα κάποιοι από τους χωρικούς γύρισαν για να διεκδικήσουν τα χώματα τους.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ το χωριό χτίστηκε ξανά με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Στον κάτω μαχαλά πήγαν οι μουσουλμάνοι και στον πάνω οι Ασσύριοι. Το τζαμί και η εκκλησία δείχνει σε ποιόν ανήκει ο κάθε μαχαλάς.

 

ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Στον κάτω μαχαλά υπάρχουν μερικά σπίτια. Αυτό που τραβά την προσοχή είναι του μουχτάρη Μαχμούτ. Ο μουσουλμάνος Μαχμούτ είναι 63 χρονών. Είναι από αυτούς που αν και ο Σαντάμ είχε εκκενώσει το χωριό τους, αυτός δεν το άφησε. Όπως λέει δεν είχε που να πάει. Προσθέτει πως σώθηκε από τις επιθέσεις του Σαντάμ αλλά όχι από τις επιθέσεις των Τούρκων. Το εισόδημα της οικογένειας του προέρχεται από την κτηνοτροφία αλλά δυσκολεύονται πολύ λόγω των επιθέσεων που γίνονται από τα τουρκικά συνοριακά φυλάκια. Έχει και μπαχτσέ που δεν είναι δικός του, αλλά λόγω των επιθέσεων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούνε να πάνε.

Λέει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Ασσύριους. Άλλωστε όλοι γνωρίζονται από παιδιά μεταξύ τους. Λέει πως ¨οι γονείς μας μαζί έζησαν¨. Οι δύο κοινότητες έζησαν μαζί και στις καλές και στις κακές μέρες, ενώ στις γιορτές οι μεν επισκέπτονται τους δε.

…………………