ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ…

Εφ. Ταράφ 19-6-2011

Έγγραφα για ομαδικό τάφο ΠΚΚδων στάλθηκαν στο φούρνο

 

Αποκαλύφθηκε ότι ο φάκελος σχετικά με την ομαδική ταφή 14 χρόνια πριν στο Τούντζελι 18 ΠΚΚδων, καταστράφηκε χωρίς να γίνει ο εντοπισμός της ταυτότητας τους, Αντέδρασαν οι οικογένειες τους.

 Ένας ακόμη ομαδικός τάφος στο Τούντζελι προστέθηκε σε αυτούς που είχαν βρεθεί στην περιοχή Μούτκι του Μπίτλις. Εντοπίστηκε από την εισαγγελία της Μαλάτιας πως 18 ΠΚΚδες που είχαν σκοτωθεί σε σύγκρουση στις 11-4-1997 θάφτηκαν ομαδικά. Και παρά το ότι δεν είχε διαπιστωθεί η ταυτότητα για 16 από αυτούς, ο φάκελος στάλθηκε στην μονάδα για καταστροφή.

Με εισαγγελική απόφαση αποκαλύπτεται ότι οι 18 ΠΚΚδες που σκοτώθηκαν σε ένοπλη σύγκρουση στις 11-4-1997 στην περιοχή Κιόρκαγιά του χωριού Γκιοζλουτσαγίρ του νομού Τούντζελι, θάφτηκαν χωρίς να έχει εντοπιστεί η ταυτότητα για 16 από αυτούς. Ο εισαγγελέας Μαλάτιας Σερέφ Γκιουρκάν στην απάντηση που έδωσε στην καταγγελία που έκαναν οικογένειες αυτών που φέρεται να είναι θαμμένοι στον ομαδικό τάφο αναφέρει ότι ¨ Τα 18 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση του δικαιώματος άμυνας όπως αυτό απορρέει στον αντιτρομοκρατικό τους αγώνα, και φερόμενοι σύμφωνα με το νόμο εφάρμοσαν τις διαταγές τους.¨

Απόφαση για καταστροφή του φακέλου

Ένα σημαντικό στοιχείο που βγαίνει από την απόφαση είναι ότι παρά το ότι δεν είχε διαπιστωθεί η ταυτότητα των 16 ατόμων από αυτούς που είχαν θαφτεί, η εισαγγελία της Μαλάτιας το 2008 με τη δικαιολογία πως ¨περατώθηκε ο φάκελος¨ τον έστειλε στην μονάδα καταστροφής.

¨Παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος¨

Ο Ταϊλάν Τανάι, δικηγόρος του Χουσνού Γιλντίζ –αδερφός του Αλή Γιλντίζ που φέρεται να είναι θαμμένος στον ομαδικό τάφο- αντέδρασε στην απόφαση του εισαγγελέα Μαλάτιας που αποφάσισε την μη άσκηση δίωξης χωρίς καν να αισθανθεί την ανάγκη να ταυτοποιηθούνε τα άτομα. Ο Τανάι δήλωσε : ¨ Αυτή η στάση εμπόδισε το ανθρώπινο δικαίωμα να παραδοθεί το σώμα στους δικούς του, να ταφεί με βάση την πίστη τους, ώστε να μπορούνε και να το επισκέπτονται.

 

Σχόλιο : Δε φτάνει δηλαδή που τους έθαψαν σα τα σκυλιά το 1997, η εισαγγελία Μαλάτιας το 2008 αποφάσισε και την κατστροφή του σχετικού φακέλου. Δηλαδή ….κάνουμε το έγκλημα και μετά καταστρέφουμε και τα στοιχεία.