ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Εφ. Ραντικάλ 10-6-2011

Οι συλληφθέντες στα επεισόδια της Χόπα περιέγραψαν με δάκρυα τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τους αστυνομικούς. Με εμφανείς ακόμα τους μώλωπες στο πρόσωπο τους και στα χέρια τους –από τις χειροπέδες- περιέγραψαν τις βρισιές, τις προσβολές και τα χτυπήματα που υπέστησαν. Ο Χατζή Οζκάν περιέγραψε με δάκρυα αυτά που έζησε λέγοντας πως ¨ Αυτά που έζησα εκεί δεν μπόρεσα να τα πω στην μάνα μου. Ελπίζω αυτοί που διέπραξαν αυτά τα βασανιστήρια να μπορέσουν να τα πούνε στις μάνες τους¨.

ΑΓΚΥΡΑ– Με βάση την είδηση της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί μπροστά στην τοπική οργάνωση του κόμματος ΑΚΠ στην Άγκυρα, ενώ διαμαρτύρονταν για τον θάνατο στην Χόπα του συνταξιούχου δασκάλου Μετίν Λοκουμτζού, περιέγραψαν αυτά που βιώσαν στο λεωφορείο της αστυνομίας και στην αστυνομική διεύθυνση.

Ίχνη από τις χειροπέδες και μώλωπες

Οι διαδηλωτές που ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ, έχουν ίχνη από τις χειροπέδες και μώλωπες. Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για ¨χτυπήματα, παρενόχληση και βρισιές¨ και για συμπεριφορά ¨πολύ ταπεινωτική που θίγει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου¨.

Αφού κρατήθηκαν για 4 μέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι, χτες βρέθηκαν ενώπιον του τύπου και μίλησαν για ¨βασανιστήρια¨.

¨Πάρτε και αυτόν να δει κι αυτός την μέρα του¨

Χατζή Οζκάν : Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να δέρνουν τους ανθρώπους, αλλά να τους οδηγούνε με ασφάλεια στην εισαγγελία. Αυτή είναι λοιπόν η εξελιγμένη δημοκρατία, αυτή είναι η υπεροχή του νόμου ; Ο αστυνομικός διευθυντής είπε ¨Πάρτε τον κι αυτόν, να δει και αυτός τη μέρα του¨ και με συνέλαβαν. Στο λεωφορείο για πέντε ώρες υπέστην κάθε είδους βία, προσβολές και χτυπήματα. Κατά τις 23.00 ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μετίν Φεϊζίογλου μπόρεσε να μπει στην αστυνομία της Άγκυρας και τους είπε :¨Μα τι κατάσταση είναι αυτών των ανθρώπων, δεν έχετε καθόλου καρδιά ; Ακόμα τους έχετε με χειροπέδες ;¨. (Σε αυτό το σημείο ο Οζκάν αρχίζει να κλαίει) Καμμία θρησκεία, ιδεολογία και πίστη δεν μπορεί να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. ( Μετά από αυτά τα λόγια ο Οζκάν έγινε άσχημα) Αυτά που έζησα εκεί ακόμα δεν μπόρεσα να τα πω στην μάνα μου. Ελπίζω αυτοί που έκαναν αυτά τα βασανιστήρια να μπόρεσα να τα πούνε στις μάνες τους.

Μπουλέντ Οζκάν-δικηγόρος : Η αστυνομία παρά το ότι τους είπα πως είμαι δικηγόρος χωρίς να ζητήσουν ταυτότητα με συνέλαβαν. Προσπάθησαν να με μεταφέρουν τραβώντας με από τα μαλλιά. Αστυνομικός πάτησε εσκεμμένα τα γυαλιά μου που είχαν πέσει κάτω.

…………….

Αστυνομικός με κράνος με χτύπησε κεφαλιά

Εζγκί Σαχινγκιόζ : Σε μας τα βασανιστήρια άφησαν βαθιά ίχνη. Σε μένα μου έβαλαν μεταλλικές χειροπέδες. Υπεστήκαμε σεξουαλική επίθεση. Αυτό μας πείραξε περισσότερο και από τις προσβολές και από τα χτυπήματα. Είναι μια πολύ ταπεινωτική συμπεριφορά που προσβάλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Στο λεωφορείο μια ομάδα ΜΑΤ ανέβαινε και μια κατέβαινε. Μας έδερναν όλους με τη σειρά. Το σημάδι στο πρόσωπο μου είναι από κεφαλιά που μου έδωσε αστυνομικός με κράνος.

Οζντέν Καγιά : Μας πήραν σηκωτές από τα μαλλιά μας. Στα πόδια μου έχω ίχνη από χτυπήματα. Όταν μας έβαλαν στο λεωφορείο άρχισε ο εφιάλτης. Ήταν τόσο αγριεμένοι που κάθε τόσο μας έσφιγγαν τις χειροπέδες. Τα σημάδια στο πρόσωπο μου είναι από μπουνιές. Καθώς τα τζάμια του λεωφορείου είναι καλυμμένα με ειδικό υλικό δεν φαινόταν έξω τα βασανιστήρια. Για αυτό ήταν πολύ άνετοι. Όλες οι φίλες μου υπέστησαν ¨συμπεριφορά σαν να ήταν πουτάνες¨

………………………