ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Εφ. Ταράφ 13-6-2011

Το ΑΚΠ σάρωσε τα πάντα

Η τουρκική χάρισε στον Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 την τρίτη του εκλογική νίκη. Το ΑΚΠ πήρε την μία από τις δύο ψήφους παντού…

Χτες οι 50.189.930 ψηφοφόροι που πήγα στις κάλπες, πάλι είπαν ¨ΑΚΠ¨. Με βάση ανεπίσημα αποτελέσματα το ΑΚΠ παίρνει 49,9%, το CHP 26, το ΜΗΡ 13,09, οι ανεξάρτητοι (ΒDP) 5,9%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κερδίζει την Τρίτη του περίοδο ως εξουσία αυξάνοντας κατά τρεις μονάδες τις ψήφους του. Το CHP παρά το ότι ανέβασε κατά 5 μονάδες τις ψήφους του, δεν πέτυχε το στόχο του. Το ΜΗΡ που μέχρι τις εκλογές είχε την αγωνία του πλαφόν, πήρε μια άνετη ανάσα και μπήκε στη βουλή.

Το ΑΚΠ πήρε τον έναν από τους δύο ψηφοφόρους

Το ΑΚΠ που στις εκλογές του 2007 είχε πάρει 46,58, πέτυχε κατά τον ένατο χρόνο της διακυβέρνησης του να αυξήσει τις ψήφους του. Χτες ο ένας από τους δύο που πήγαν στην κάλπη προτίμησαν το ΑΚΠ, και έτσι οι ψήφοι του ΑΚΠ αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες και έφτασαν το 49.9%. Όμως παρά το ποσοστό αυτό το ΑΚΠ έχασε την δυνατότητα να αλλάξει μόνο του το σύνταγμα. Με βάση ανεπίσημα αποτελέσματα το ΑΚΠ πέφτοντας κάτω από τις 330 έδρες, θα εκπροσωπηθεί στη βουλή με 325 βουλευτές. Η εθνικιστική ρητορική που χρησιμοποίησε τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν δεν είχε το αντίκρισμα της. Το σχέδιο να μείνει το ΜΗΡ εκτός βουλής δεν του βγήκε. Η εθνικιστική ρητορική προκάλεσε απώλεια ψήφων στα ΝΑ. Στις περιοχές του Ντιγιαρμπακίρ, Μάρντιν, Σιρνάκ, Βάν, Μπατμαν και Χακκάρι έχασε 15-20% των ψήφων του. Το ΑΚΠ που το 2007 είχε βγάλει 341 ψήφους, έχασε 16 βουλευτές πέφτοντας στους 325. Από τις έδρες που χάθηκαν οι 12 προέρχονται από τις Κουρδικές περιοχές.

Οι ψηφοφόροι εγκρίνοντας τις έρευνες για τις υποθέσεις Εργκενέκον και Βαριοπούλα ζήτησαν την συνέχιση της σταθερότητας. Το ΑΚΠ πέτυχε να φτάσει το 50% ακόμη και στις περιοχές των ακτών όπως Σμύρνη, Αττάλεια, Μαγνησία και Ντένιζλι.

Πραξικόπημα Εργκενέκον στο CHP

Το CHP παρά τον αέρα της αλλαγής που έφερε η εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην εξουσία δεν πήρε αυτό που ήλπιζε στις εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου και η ομάδα του που στόχευαν να πάρουν πάνω από 30%, έμειναν στο 26%. Έτσι παρά το ότι αύξησε κατά περίπου πέντε μονάδες την ισχύ του από το 20,28 που είχε πάρει, δεν μπόρεσε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συμμετοχή κατηγορουμένων της Εργκενέκον στις λίστες του ¨Νέου CHP¨ δεν εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους. Η ρητορική των αλλαγών με πρώτο θέμα τις αναφορές στο κουρδικό θέμα δεν είχε ανταπόκριση στους Κούρδους. Οι ψήφοι του CHP στα ΝΑ παρέμειναν στα 2%. Η μόνη παρηγοριά σε αυτά τα αποτελέσματα για το CHP ήταν ότι μετά από 34 χρόνια έβγαλε βουλευτή στην πόλη Σακάρια. Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα βγάζει 135 βουλευτές, ενώ το στις εκλογές του 2007 είχε βγάλει 112.

Στο ΜΗΡ η συνωμοσία με τις κασέτες λειτούργησε αντίστροφα

Το ΜΗΡ που είχε κλονιστεί προεκλογικά με τις κασέτες σεξουαλικού περιεχομένου και είχε την αγωνία του πλαφόν, τελικά το ξεπέρασε. Στις εκλογές του 2007 είχε πάρει 14,22 και τώρα χάνοντας 1 μονάδα πέτυχε να μπει στην βουλή. Παρά την προσπάθεια του Ερντογάν με την εθνικιστική του ρητορική να το εξωθήσει κάτω από το πλαφόν, τελικά πήρε το 13,09%. Με αυτό το αποτέλεσμα πήραν μια βαθιά ανάσα ο πρόεδρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τα στελέχη του ΜΗΡ. Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα το ΜΗΡ βγάζει 54 βουλευτές. Το 2007 είχε βγάλει 71.

36 βουλευτές για το BDP

O πραγματικός νικητής των εκλογών ήταν το BDP που κατέβηκε στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους. Βγήκε πρώτο κόμμα στις περιοχές του Ντιγιαρμπακίρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Χακκάρι, Σιρνάκ, Μους και Βαν και πέτυχε να βγάλει 36 βουλευτές. Κάνοντας την έκπληξη έβγαλε από έναν βουλευτή σε Καρς, Άγρι και Μπίγκιολ. Με το 5,9 που πήρε το BDP κατέχει θέση κλειδί στην βουλή. Το BDP έβγαλε 14 βουλευτές περισσότερους από όσους είχε βγάλει το 2007.

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone