ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΙΜΟΥ

Εφ. Ραντικάλ 5-6-2011

Πλαστά προϊόντα , αληθινά χρήματα

Η αξία των πλαστών προϊόντων στην Τουρκία έφτασε τα 6 δις $. Αυτό το παράνομο εμπόριο πλέον έφτασε να απειλεί σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.

Ο θάνατος στο Μπόντρουμ των Ρώσων ξεναγών από νοθευμένο ουίσκι , έστρεψε ξανά τα βλέμματα στην αγορά των προϊόντων μαϊμού στην Τουρκία. Παρά τις επιτυχίες στα τελωνεία και στις αστυνομικές επιχειρήσεις, το μεγάλο κέρδος προκαλεί την εμφάνιση πλαστών προϊόντων για το καθετί.

Ο μεγάλος όμως κίνδυνος αυτής της αγοράς πλαστών προϊόντων είναι ότι πλέον η απληστία για το κέρδος έχει φτάσει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία.

Με βάση τις έρευνες της Επιτροπής προϊόντων απομιμήσεων της Ε.Ε., του OECD και του παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των προϊόντων μαϊμού έχει φτάσει σε τζίρο τα 1 τρις δολάρια. Τα προϊόντα αυτά αποτελούνε το 7 έως 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Το εμπόριο του είδους αυτού έχει παρουσιάσει αύξηση 400% σε σχέση με τη δεκαετία του 90 και κατά το έτος 2020 αναμένεται να φτάσει σε τζίρο τα 2 τρις $.

Η Τουρκία τρίτη στον κόσμο

Σε αυτή τη τεράστια αγορά πολύ μεγάλο μερίδιο έχει η Κίνα με ποσοστό 57%. Η δεύτερη θέση ανήκει σε μη γνωστή χώρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία με ποσοστό 5% έχει την Τρίτη θέση σε αυτήν την παράνομη αγορά. Με βάση την αναφορά της Δίωξης λαθρεμπορίου και Οργανωμένου Εγκλήματος ο τζίρος της αγοράς πλαστών προϊόντων στην Τουρκία φτάνει τα 6 εκ. $.Αν προστεθούνε σε αυτά και τα λαθραία τότε φτάνουν στα 15 εκ.$. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο καταναλωτής στην Τουρκία προτιμά αυτά τα προϊόντα. Με βάση την έρευνα που έκανε η Ομάδα Διαφύλαξης Μάρκας το 58% των καταναλωτών προτιμούνε προϊόντα πλαστά, απομιμήσεις ή λαθραία. Από αυτά το 31% πουλιέται στα παζάρια, το 22% σε αγορές γειτονιών και το 16% από μαγαζιά πολυτελείας.

Τα 9 πιο επικίνδυνα πλαστά προϊόντα στην Τουρκία

1-ΤΣΙΓΑΡΑ

Τα πλαστά τσιγάρα που εισάγονται από το Β. Ιράκ και από άλλες γειτονικές χώρες είναι αρκετά επικίνδυνα. Τα πλαστά τσιγάρα Tekel 2000 που παράγονται στην Κίνα, βρέθηκαν να έχουν σκόνη ξύλου, μούχλα, έντομα και προνύμφες εντόμων.

2-ΟΥΙΣΚΙ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα μαϊμού είναι αυτά σχετικά με το αλκοόλ. Χρησιμοποιούνται μια σειρά από επικίνδυνα υλικά και ιδιαίτερα η μεθυλική αλκοόλη μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και τύφλωση.

3-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Προϊόντα που ισχυρίζονται πως εμποδίζουν την τριχόπτωση προκαλούνε σοβαρές δερματοπάθειες. Πλαστά αρώματα μπορούνε να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε πνεύμονες και νεφρούς.

4-ΦΑΡΜΑΚΑ

Πολύ συχνά πλαστά είναι τα φάρμακα όπως κάψουλες σούπας από λάχανα ή χάπια πιπεριού που λένε πως πετυχαίνουν απώλεια κιλών. Πλαστά βιάγκρα βρέθηκαν να περιέχουν βορικό οξύ, μπογιά με βάση τον μόλυβδο και τσιμέντο.

5- ΤΥΡΙ

Από μουχλιασμένο κασέρι που το λιώνουν παράγουν τυρί. Στο τυρί αυτό προστίθεται λάδι από σόγια και μαργαρίνη. Σε μουχλιασμένο τυρί προσθέτουν ένα τζελ και το κάνουν πάλι τυρί.

6- ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Το ανακατεύουν με καρυκεύματα σόγιας και το χρησιμοποιούνε στην παραγωγή λουκάνικων. Για να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής του βάζουν περισσότερο νιτρικό από όσο πρέπει. Αντί για κρέας χρησιμοποιείται νισαστέ, δέρμα κοτόπουλου, μεμβράνες, μπαχαρικά και αλάτι.

7-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τα πιο διαδεδομένα πλαστά είναι στον τομέα των παιχνιδιών. Έχει αποδειχτεί η χρήση μπογιάς και πλαστικών σε τέτοια παιχνίδια, που προκαλούνε καρκίνο.

8-ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ

Προσθέτουν στο ελαιόλαδο λάδι από φουντούκι και από σόγια. Επίσης μπορεί να το ανακατέψουν με λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί σε τηγάνισμα. Στο βούτυρο προσθέτουν πατάτες.

9-ΜΕΛΙ

Προσθέτουν άμυλο, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μελάσα, παραφίνη ή και νερό.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone