ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ !

Εφ. Ραντικάλ 23-6-2011

Το άγαλμα που γεμάτοι θαυμασμό κοιτάζετε μπορεί να είναι ηλικίας 6 μηνών

Αναφέρεται πως στα μουσεία της Τουρκία υπάρχουν περίπου 3 χιλιάδες πλαστά έργα. Η μέθοδος είναι η εξής : θάβουμε το άγαλμα και το αφήνουμε εκεί 5-6 μήνες.

 Ενώ λοιπόν αυξάνονται οι απάτες μέσω πλαστών μνημείων, οι απατεώνες έχουν φτάσει να χρησιμοποιούνε απίστευτες μεθόδους, μεθόδους που φτάνουν να ξεγελάσουν και τα μουσεία.

Οι απατεώνες κατασκευάζουν κέρματα και αγάλματα εποχής Λυδίας και Ρώμης, τα θάβουν για 5-6 μήνες, και μετά τους προκαλούνε οξείδωση ώστε να φαίνονται παλιά και έτσι τα πουλάνε σαν να είναι παλιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην επίσημη ιστοσελίδα του, προειδοποιεί ακόμη και για περιπτώσεις που εμφανίστηκαν πλαστά έργα καταχωρημένα στα μουσεία του.

Ένα άγαλμα από χαλκό που προσπαθούσε να πουλήσει στα Άδανα κάποιος ως ¨ιστορικό μνημείο¨ προκάλεσε το θαυμασμό ακόμη και στους ειδικούς του μουσείου. Τα πιο πολλά αντίγραφα είναι αγάλματα, νομίσματα, χειρόγραφα Κοράνια, και πίνακες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι μέθοδοι που ακολουθούνε οι λαθρέμποροι. Κατασκευάζουν νομίσματα και αγάλματα από την εποχή της Λυδίας και της Ρώμης, τα θάβουν για 5-6 μήνες, και μετά τους προκαλούνε οξείδωση ώστε να φαίνονται παλιά και έτσι τα πουλάνε. Επιλέγουν ως στόχους τους, τους τουρίστες που συχνάζουν στις περιοχές με αρχαία στην ακτογραμμή του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ο συνταξιούχος διευθυντής μουσείου Ερντέμ Γιουτζέλ αναφέρει : ¨Ξέρουμε ότι στα μουσεία υπάρχουν πάνω από 3.000 πλαστά μνημεία. Αυτά κάθε μέρα αυξάνουν. Στα μουσεία δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών. Είναι ανάγκη να εντοπίζονται τα πλαστά. Σε περιοχές των Αδάνων και του Γκαζιάντεπ υπάρχουν εργαστήρια που παράγουν πλαστά μνημεία. Από εκεί πούλησαν πολλά στα μουσεία. Δυστυχώς υπήρξαν και περιπτώσεις ειδικών σε μουσεία που εσκεμμένα παρείχαν αναφορές πως δήθεν πρόκειται για αυθεντικά έργα. Υπήρξαν και άλλοι που ξεγελάστηκαν¨.

………………….

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone