ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΑΜΠΟΥΚΟ

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 25-4-2011

Πρώτα ειρήνη και μετά αέριο στον Ναμπούκο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-Ειδικοί αναφέρουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ναμπούκο που λεγόταν πως θα γίνει πραγματικότητα το 2015, δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει πριν το 2017. Υπάρχει η ανησυχία μήπως η Τουρκία χρησιμοποιήσει το σχέδιο ενάντια στην Ευρώπη, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Για χρόνια συζητήθηκε, και όλες οι λεπτομέρειες τέθηκαν επί τάπητος. Στόχος ήταν να αντιμετωπιστούνε οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης με την μεταφορά του φυσικού αερίου που βγαίνει στη θάλασσα των Χαζάρων, στο Τουρκμενιστάν και στην Ομοσπονδιακή Περιοχή του Κουρδιστάν. Το σχέδιο είναι ένα από τα σημαντικότερα της νεότερης ιστορίας, πήρε το όνομα του από τον αρχαίο βασιλιά της Βαβυλωνίας και εταίροι του είναι η BOTAŞ από την Τουρκία, η Bulgargaz από τη Βουλγαρία, η Transgaz από την Ρουμανία, η MOL από την Ουγγαρία, η OMV από την Αυστρία και η RWE από την Γερμανία.

Η Ε.Ε. ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σχέδιο, και μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο πήγε για συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν και στο Τουρκμενιστάν. Όπως λένε όμως ¨οι λογαριασμοί του σπιτιού δεν βγαίνουν στην αγορά¨ και το σχέδιο αντιμετωπίζει συνεχώς νέα εμπόδια.

Το κόστος για την τοποθέτηση του μήκους 3.900 χλμ αγωγού συνεχώς αυξάνει. Τελευταία αρμόδιοι της αυστριακής OMV ανέφεραν πως καθώς θα τοποθετηθούνε περισσότεροι αγωγοί από όσο υπολογιζόταν, το κόστος θα φτάσει τα 14 δις $. Ο διοικητής της γερμανικής RWE Τζέρεμι Έλλις δήλωσε πως ¨Στόχος μας είναι να παίρνουμε 80 εκ κυβικά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράκ. Η δουλειά μας δεν είναι καθόλου εύκολη¨.

ΥΠΟΨΙΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ !

 

Ο Γερμανός υπεύθυνος παρά την θέση της ΒΡ πως ¨Δεν θα βρείτε αρκετό αέριο για τον Ναμπούκο¨, πιστεύει πως το πρώτο αέριο θα αρχίσει να ρέει από το 2017. Ο διοικητής της RWE μετά από την συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2, συνεχίζει τα σκληρά παζάρια με τους αρμόδιους του Τουρκμενιστάν και του Ιράκ

 

Ο επίτροπος για την ενέργεια της Ε.Ε. Γκίντερ Όττινγκερ τις προηγούμενες μέρες πήγε στην Ασία για τον Ναμπούκο και φαίνεται αρκετά αισιόδοξος. Μετά από μια σειρά συναντήσεων που είχε σε Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν δήλωσε πως ¨ Το αέριο το αγοράσαμε, δεν έχουμε μόνο τον αγωγό που θα ο μεταφέρει στην Ευρώπη¨. Με βάση την γνώμη των ειδικών όμως λόγω των εντάσεων στην περιοχή καθώς και για λόγους ασφαλείας και περιβάλλοντος, δεν θα είναι καθόλου εύκολη η μεταφορά του αερίου.

 

Από τη μια η επίδραση του Ιραν που δεν έγινε δεκτό για πολιτικούς λόγους, η γειτονία με το Αζερμπαϊτζάν, και η Κίνα που αντιμετωπίζει μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το Τουρκμενιστάν θα αποτελέσουν μπελάδες για τον Ναμπούκο

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙ.

Ο σύμβουλος του σχεδίου τέως ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δηλώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ¨θα μας προκαλέσει πονοκεφάλους¨ είναι η Ρωσία.

……………………