ΚΡΑΤΟΣ-ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Εφ. Ταράφ 5-6-2011

Παραδέχτηκε τέσσερεις δολοφονίες αγνώστων δραστών

Ο Αϊχάν Τσαρκίν-στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων δεν άφησε αμφιβολίες με την ομολογία του : Δολοφόνος των Γιουσούφ Εκιντζί, Νακίκ Ερντογάν, Φαίκ Τζαντάν και Μετζίτ Μπασκίν υπήρξε το κράτος.

Ο Τσαρκίν ανακρινόμενος από τον εισαγγελέα ειδικής ευθύνης Χακάν Γιουξέλ και αναφερόμενος στην υπόθεση Σουσουρλούκ στην οποία δικάζεται και ο Μεχμέτ Αγάρ, προέβη σε σημαντικές ομολογίες. Μετά τις δηλώσεις του Τσαρκίν πως μετείχε στις δολοφονίες του Φαίκ Τζαντάν- προέδρου της τοπικής οργάνωσης DEP, του Ναμίκ Ερντογάν-επιθεωρητή του υπουργού υγείας, του Μετζίτ Μπασκίν, και του δικηγόρου Γιουσούφ Εκιντζί, συνοδεία αστυνομίας προέβη σε αποκαλύψεις στους χώρους όπου δολοφονήθηκαν οι Εκιντζί και Μπασκίν. Με τις καταθέσεις που έδωσε ο Τσαρκίν στην Αντιτρομοκρατική της Άγκυρας ενδεχομένως να γίνουν νέες συλλήψεις, ενώ έγινε γνωστό ότι πληροφορίες ζήτησε και το μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Σουσουρλούκ της βουλής Φικρί Σαγλάρ.

Ο Αιχάν Τσαρκίν στις 20 Μαρτίου συμμετείχε στους εορτασμούς του Νεβρόζ που οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα BDP, και είχε τραβήξει την προσοχή πάνω του όταν δήλωσε πως ¨Αισθάνομαι τύψεις, διαπράξαμε πολλές δολοφονίες. Αν ιδρυθεί μια επιτροπή θα τα περιγράψω όλα. Μετά την δήλωση αυτή κινητοποιήθηκε ο εισαγγελέας Χακάν Καρααλί. Στις 25 Μαρτίου συνελήφθη και αφού ανακρίθηκε για 10 ώρες αφέθηκε ελεύθερος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη 62 οικογένειες που είχαν θύματα σε δολοφονίες αγνώστων δραστών υπέβαλλαν καταγγελίες.

Τέσσερεις ομολογίες και αποκαλύψεις

Προχτές με εντολή του εισαγγελέα Χακάν Γιουξέλ που διερευνά τον τομέα των δολοφονιών αγνώστων δραστών στην Άγκυρα, ο Τσαρκίν μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα. Με βάση δικαστικές πηγές ο Τσαρκίν παρείχε σημαντικές πληροφορίες για όλα τα περιστατικά στα οποία ήταν μάρτυρας και ομολόγησε ότι μετείχε σε 4 δολοφονίες. Τα άτομα αυτά δολοφονήθηκαν το 1994 και έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τους Φαίκ Τζαντάν- πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης DEP, Ναμίκ Ερντογάν-επιθεωρητής του υπουργού υγείας, Μετζίτ Μπασκίν, και Γιουσούφ Εκιντζί. Μετά τις ομολογίες του, χτες μεταφέρθηκε στα μέρη όπου διεπράχθησαν οι δολοφονίες.

………………