ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Εφ. Σαμπάχ 20-6-2011

Το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε τους κατά τόπους χάρτες με την μαύρη εργασία. Ηγέτης της καταγεγραμμένης εργασίας είναι η Άγκυρα. Στα ανατολικά οι 3 στους 4 δουλεύουν ανασφάλιστοι. Σε 80 νομούς οι μη καταγεγραμμένοι ξεπερνούνε το 35%.

 Νέος στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι ο αγώνας ενάντια στην μαύρη εργασία. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπολόγισε πως το σχετικό κόστος για το κράτος είναι 26 δις λίρες και δημοσίευσε τον χάρτης σχετικά με την κατά τόπους απασχόληση.

Η πόλη των υπαλλήλων η Άγκυρα, είναι και η πρωτεύουσα της καταγεγραμμένης εργασίας. Οι περιοχές με την περισσότερη μαύρη εργασία είναι στα ανατολικά. Σε περιοχές όπως Σανλιούρφα, Ντιγιαρμπακίρ, Μπίτλις, Μους , Άγρι, Καρς, Χακκάρι και Αρνταχάν η μαύρη απασχόληση φτάνει το 75%. Σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας όπως στην Ριζούντα, στην Τραπεζούντα και στο Άρτβιν το ποσοστό είναι στο 55 με 70%. Δηλαδή οι τρεις στους τέσσερεις δουλεύουν ανασφάλιστοι. Στην Κωνσταντινούπολη και στην γύρω περιοχή το ποσοστό αυτό είναι 35-45%. Η Άγκυρα με το 30,1% ποσοστό της είναι ο μόνος νομός με ποσοστό κάτω από 35%. Μετά από την Άγκυρα ακολουθούνε το Εσκισεχίρ και το Μπίλετζικ.

ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ 5 ΟΜΑΔΕΣ

Οι περιοχές με μαύρη απασχόληση χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι περιοχές με μαύρη εργασία κάτω του 35%. Η δεύτερη αποτελείται από περιοχές με ποσοστά 35-45 %. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες έχουν ποσοστά 45-55, 55-70 και πάνω από 70%. Εντύπωση προκαλεί πως δέκα νομοί περιλαμβάνονται στην πέμπτη ομάδα. Ο λόγος για το χαμηλό ποσοστό στην Άγκυρα οφείλεται στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.

…………..