Η ΓΝΩΣΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εφ. Ταράφ 9-6-2011

O διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Ταράφ και αρθρογράφος της Αχμέτ Αλτάν και η υποδιευθύντρια Γιασεμίν Τσονγκάρ παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του 2ου Πρωτοδικείου στο Καντίκιοι λόγω άρθρων που είχαν γράψει. Ανάμεσα στις δίκες για τις οποίες θα δικαστεί ο Αλτάν είναι και για το άρθρο του ¨Ο Ερντογάν και οι τζάμπα μαγκιές¨. Ο Ερντογάν του υπέβαλε μήνυση γα προσβολή. Ο Αχμέτ Αλτάν σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για ¨προσβολή δια του τύπου¨ είχε ασκήσει κριτική στον Ερντογάν όταν εκείνος στο Καρς είχε χαρακτηρίσει τερατώδες ένα μνημείο και είχε ζητήσει την κατεδάφιση του.

Τι είχε γράψει ο Αλτάν

Ο Αλτάν είχε γράψει τα εξής :

Δηλαδή εσύ στα λόγια θα μιλάς για ¨τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις πνευματικές μας αξίες¨ αλλά όταν πάνω στον καβγά στριμωχθείς θα εμπλέκεις ¨μάνα¨ και ¨πατέρα¨.

Αυτές είναι οι ηθικές σου αξίες ; Μα άσε τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις ηθικές αξίες, ούτε καν στους καβγάδες της μαφίας δεν εμπλέκεται η οικογένεια.

Αν θες να καβγαδίζεις σαν πρωθυπουργός, θα το κάνεις με μια αρμόζουσα σε πρωθυπουργό ωριμότητα, και αν θες να καβγαδίζεις σαν παλικαράς θα το κάνεις με τρόπο που πάει σε έναν παλληκαρά.

Δηλαδή όταν στις τηλεοράσεις δείχνουν ασέβεια στην οικογένεια σου θίγεσαι, άλλα όταν προσπαθώντας να αποδείξεις πως είσαι ¨γνώστης αισθητικής¨ και καβγαδίζεις με κάποιον θα εμπλέκεις τον ¨πατέρα¨ και τη ¨μάνα ¨ του ;

Αυτή είναι η ανθρωπιά σου, αυτή είναι η παλικαριά σου ;

Αν θες να μπεις σε καβγά, θα είσαι όσο τίμιος είναι αυτός με τον οποίο καβγαδίζεις.

Δηλαδή εσύ επειδή είσαι πολύ ευαίσθητος  με τις αξίες της αισθητικής, ζήτησες να γκρεμιστεί εκείνο το άγαλμα, λέγοντας πως είναι ¨τερατώδες¨;

Φαίνεται ότι όπου υπάρχει κάποιο άγαλμα χωρίς αισθητική, όπου υπάρχει κτίσμα χωρίς αισθητική εναντιώνεσαι.

Πάντως αν είσαι τίμιος άνθρωπος, αν είσαι ειλικρινής άνθρωπος έτσι πρέπει να κάνεις.

Αλήθεια όλα αυτά τα αγάλματα του Ατατούρκ που υπάρχουν σε όλες τις πλατείες και τα τζαμιά που γίνονται σε κάθε γειτονιά, τα βρίσκεις σύμφωνα με τις αισθητικές αξίες ;

Όλα τα τζαμιά της χώρας αρμόζουν στην λάμψη της θρησκεία σου ;

Εσύ μέχρι σήμερα ζήτησες άραγε την κατεδάφιση έστω και ενός αγάλματος του Ατατούρκ ή ενός τζαμιού λόγω έλλειψης αισθητικής ;

Το θάρρος σου, η καρδιά σου άραγε, αρκεί για να εναντιωθείς σε ένα ¨δίχως αισθητική¨ άγαλμα του Ατατούρκ ;

Δηλαδή όλα τα αγάλματα είναι ωραία σε αυτή τη χώρα, και εκείνο που έκανε ο καημένος ο γλύπτης είναι άσχημο ;

Η δύναμη σου όμως ως αυτόν φτάνει, αυτόν γκρεμίζεις, και χωρίς ντροπή προσπαθείς να κερδίσεις αξία από ένα καημένο καλλιτέχνη.

Είναι εύκολο να κάνεις τον μάγκα στον αδύνατο.

Αυτό όμως δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε παλληκαριά.

Ο γενναίος άνθρωπος, πρώτα πάει κόντρα στον ισχυρό.¨

……………………..

Ο Εισαγγελέας ζητά ποινή φυλάκισης

Ο Εισαγγελέας του Καντίκιοι Φαίκ Καπλουχάν στο κατηγορητήριο που ετοίμασε κάνει λόγο για ¨προσβολή δημόσιου λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του και δια του τύπου¨, και ζητά την τιμωρία του Αλτάν σε ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως δύο χρόνιαή την επιβολή χρηματικής ποινής.

………..

Σχόλιο : Είναι εντυπωσιακό για την νοοτροπία του Ερντογάν ότι υπέβαλλε μήνυση ακόμη και σε αυτή την εφημερίδα που τον στήριξε σε δύσκολους καιρούς και αποκάλυψε τα σχέδια εξουδετέρωσης του. Και μάλιστα για τι άρθρο ; Σιγά τα ωά ρε Ταγίπ !