ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Εφ. Μπιρλίκ 19-6-2011

O πρόξενος Σάρνιτς μετείχε σε σύνοδο του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αδριανούπολη. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει αρχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός γραφείου επικοινωνίας στην Αδριανούπολη.

Οργανώθηκε σύνοδος στην Αδριανούπολη υπό την προεδρία του νομάρχη Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ και με τη συμμετοχή του πρέσβη-τομεάρχη του ΥΠΕΞ Τουντζάι Μπαμπαλί, του πρόξενου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, του πρόξενου στην Φιλιππούπολη Ραμί Σεν , αξιωματούχων της νομαρχίας Κίρκλαρελί και διευθυντών δημόσιων υπηρεσιών και φορέων.

Ο νομάρχης Σοζέρ στην ανακοίνωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως η Αδριανούπολη είναι μια πολύ σημαντική πόλη λόγω του ιστορικού παρελθόντος και της θέσης της.

Ο Σοζέρ περιγράφοντας πως επιθυμούσε το άνοιγμα ενός γραφείου επικοινωνίας του ΥΠΕΞ στην Αδριανούπολη είπε : ¨Η Αδριανούπολη με τη σημερινή της θέση είναι μια σημαντική πόλη με επίδραση στα βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Για αυτό το λόγο το ΥΠΕΞ σκέπτεται να ανοίξει εδώ ένα γραφείο για να συντονίζει τις εργασίες του. Σε περίπτωση που ιδρυθεί το γραφείο επικοινωνίας, θα έχει αντιμετωπιστεί μια σημαντική ανάγκη.

Ο Μπάμπαλι ανέφερε πως η σημερινή ¨σύνοδος υπήρξε πολύ αποδοτική¨. Θύμισε πως τον Νοέμβριο είχε έρθει και είχε κάποιες συναντήσεις και είπε τα εξής : ¨ Τον Νοέμβριο είχαμε επισκεφτεί την Αδριανούπολη. Με σκοπό την παρουσίαση του υπουργείου μας και με στόχο τον καλύτερο συντονισμό με τις τοπικές αρχές. Τότε λοιπόν σκεφτήκαμε πως θα λειτουργούσε ένα γραφείο επικοινωνίας μας εδώ και αυτό ερευνούμε τώρα. Σήμερα είχαμε μια πολύ αποδοτική σύνοδο με την συμμετοχή των νομαρχών από Κίρκλαρελί και Τεκίρνταγ. Θέσαμε τις απόψεις μας σχετικά με το τι είδους δραστηριότητες θα μπορούσε να έχει αυτό το γραφείο. Σημειώσαμε τις απόψεις και τις επιθυμίες των τοπικών αρχών σχετικά με αυτό το θέμα. Ελπίζω πως κατά τις επόμενες μέρες θα σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα¨.

Ο Μπάμπαλι είπε πως η Αδριανούπολη είναι πολύ σημαντική πόλη από ιστορική, πολιτιστική και οικονομική σκοπιά, και πως θα υπάρξει μεγάλο όφελος από την άνοιξη ενός γραφείου επικοινωνίας. Ο Μπάμπαλι ανέφερε ότι επιτροπή του υπουργείου ήρθε και έκανε τις προεργασίες και είπε : ¨Οι έρευνες μας συνεχίζονται σε πολλές κατευθύνσεις. Κοιτάξαμε και μέρη στα οποία θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το γραφείο επικοινωνίας. Το θέμα θα κριθεί από τον κύριο υπουργό μας και από το υπουργικό συμβούλιο¨.

Η επιτροπή αργότερα συνοδεία του αντινομάρχη Αδριανούπολης Αιχάν Οζκάν πήγε να εξετάσει την συνοριακή πύλη στο Καπίκουλε.

Σχόλιο : Άλλοι ιδρύουν νέα γραφεία για το ΥΠΕΞ τους και άλλοι θέτουν σε υπολειτουργία τα ήδη υπάρχοντα…