ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…ΑΦΡΙΚΗΣ

Εφ. Ραντικάλ 11-6-2011

Η Τουρκία στην μαύρη λίστα του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)

Η ILO κατά το Διεθνές Συνέδριο Εργασίας περιέλαβε την Τουρκία στην ίδια λίστα με τις αφρικανικές χώρες στον τομέα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- Η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στην πιο ¨άσχημη λίστα¨ της ILO. Η ILO κατά το Διεθνές της Συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου, λόγω των παραβιάσεων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, της μη συμμόρφωσης με τις συνθήκες της ILO, των απολύσεων και των πιέσεων σε βάρος συνδικαλιστών, την τοποθέτησε στην ίδια κατηγορία με την Ζουαζηλάνδη, την Ζιμπάμπουε και την Βιρμανία.

Το συνέδριο γίνεται στην Γενεύη και την Τουρκία εκπροσώπησε ο Κιβάντς Ελιατσίκ- υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της DISK. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο καθηγητής Ζεκί Παρλάκ και ο Γενικός Διευθυντής Εργασίας Αλή Κεμάλ Σαγίν. Ο Ελιατσίκ ανέφερε πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις υπ. αρ. 87 και 98 συνθήκες της ILO και πως σύμφωνα με αναφορές της ίδιας της οργάνωση το 66% των απολύσεων συνδικαλιστών στην Ευρώπη γίνονται στην Τουρκία.

Ο Ελιατσίκ τόνισε πως το εντυπωσιακό είναι ότι οι εκπρόσωποι των αφρικανικών χωρών και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας είχαν την ίδια υπερασπιστική γραμμή. Ο Ελιατσίκ ανέφερε τα εξής : Πριν από την συζήτηση για την Τουρκία είχαν μιλήσει οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ζουαζηλάνδης οι οποίοι είπαν πως ¨οι συνδικαλιστές δεν συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν λόγω των δραστηριοτήτων τους αλλά επειδή ήταν τρομοκράτες¨. Μετά ήρθε η σειρά μας. Οι δικοί μας κυβερνητικοί εκπρόσωποι όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τις συλλήψεις συνδικαλιστών, έδωσαν την ίδια απάντηση : ¨Μα αυτοί φυλακίστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες, όχι για συνδικαλιστικές.¨

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ;

-Διότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα άρθρα 87 και 98 της ILO σχετικά με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

-Επί 8 χρόνια συζητιέται και ακόμα δεν περνά από την βουλή ο νόμος για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

-Διότι από το σύνολο των απολύσεων συνδικαλιστών στην Ευρώπη, το 66% πραγματοποιείται στην Τουρκία.

-Στην Τουρκία σε κάθε πέντε μέλη του σωματείου μεταλλωρύχων οι τρεις απολύονται.

-Οι συνδικαλιστές συλλαμβάνονται και φυλακίζονται απλά και μόνο λόγω των συνδικαλιστικών τους δραστηριοτήτων.

-Η αστυνομία χρησιμοποιεί υπερβολική βία στις διαμαρτυρίες των συνδικάτων.

Σχόλιο : Έτσι γίνεται  η ανάπτυξη της Τουρκίας. Αν την θέλουμε ο δρόμοες ανοιχτός… 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone