ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εφ. Ταράφ 30-5-2011

 Oι τρελοί Τούρκοι στο νηπιαγωγείο

 Ξεκάθαρο το μήνυμα από την σχολική παράσταση του τέλους χρονιάς των μικρών παιδιών. Κάθε Τούρκος γεννά στρατιώτη, κάθε Τούρκος συγκρούεται, κάθε Τούρκος φυσικά και σκοτώνει ανθρώπους.

 Στα σχολεία που ετοιμάζονται για τις διακοπές του καλοκαιριού, άρχισε η περίοδος των εκδηλώσεων τέλους χρονιάς. Ένα από αυτά τα σχολεία είναι και το δημοτικό Ορχάν Γκαζί στην περιοχή Κούρτκιοι της Κωνσταντινούπολης. Τα μικρά παιδάκια που φαίνονται στην φωτογραφία που τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα είναι του νηπιαγωγείου. Είναι μια από τις τελευταίες πρόβες που γίνονται στο σχολείο για την τελετή του τέλους της χρονιάς. Οι μικροί μαθητές στην επίδειξη στην οποία θα είναι παρόντες οι γονείς τους, οι δάσκαλοι και οι μουσαφίρηδες, θα αναπαραστήσουν τον πόλεμο του Τσανάκκαλε και τον εθνοσωτήριο πόλεμο.

 Οι δάσκαλοι που έκαναν την χορογραφία της εκδήλωσης δεν παρέλειψαν καμμία λεπτομέρεια. Πρώτα τα αγόρια ξαπλώνουν στο χαράκωμα και αρχίζουν να πολεμάνε. Κατά την διάρκεια της σύγκρουσης αυτοί που πυροβολούνται πέφτουν κάτω. Μετά μικρά παιδάκια απαγγέλλουν ηρωικά ποιήματα σχετικά με τον θάνατο. Γίνεται αντιληπτό ότι ο πόλεμος δεν πέτυχε. Μετά από λίγο όλα τα παιδιά που πολεμούνε γίνονται ¨μάρτυρες¨. Και έρχεται η ώρα για τις μαθήτριες στην σκηνή. Το καθήκον που τους δόθηκε είναι να κλάψουν και να θρηνήσουν για τους μάρτυρες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ξαφνικά βγαίνουν από τις κοιλιές των μικρών στρατιωτών μεγάλες σημαίες. Και αυτές οι σημαίες σκεπάζουν αυτούς που ¨μαρτύρησαν¨. Και έτσι τα μικρά παιδιά γίνονται φέρετρα σκεπασμένα με τουρκική σημαία. Αυτό είναι λοιπόν η κάθαρση της εκδήλωσης. Και προφανώς αυτοί που θα την παρακολουθούνε θα ανατριχιάσουν και θα χειροκροτήσουν θερμά.

…………………………