ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

Εφ. Ταράφ 1-6-2011

Καταδίκη από το ΕΔΑΔ για την φάλαγγα

Το ΕΔΑΔ αποδέχτηκε τις προσφυγές του Εμρουλλάχ Ντερμάν που ενώ είχε συλληφθεί υπέστη το βασανιστήριο της φάλαγγας, και του Μουαλλά Ιτσέν που αν και ήταν πολίτης δικάστηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο, και επέβαλε ποινές στην Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία μετά από καταγγελία πολίτη ότι τον έβαλαν στη φάλαγγα, τον ξεγύμνωσαν, του έδεσαν τα μάτια και του έριξαν νερό υπό πίεση.

Το ΕΔΑΔ κρίνοντας την καταγγελία του Εμρουλλάχ Ντερμάν που είχε γίνει το 2002, αποφάσισε ότι ¨Η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 3 της Ευρωπαικής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια.¨. Η Τουρκία σε εφαρμογή της απόφασης θα πληρώσει στον Ντερμάν 43 χιλιάδες ευρώ.

Ο Ντερμάν που ζει στην Κωνσταντινούπολη και είναι ιδιοκτήτης μαγαζιού, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενος ότι όταν είχε συλληφθεί το 1999 με την κατηγορία της ληστείας, υπέστη κακομεταχείριση και ληστεία.

Στην καταγγελία που έγινε αναφέρεται ότι η κακομεταχείριση του βεβαιώθηκε και από ιατρική βεβαίωση καθώς και ότι ο Ντερμάν από το σοκ που υπέστη ακόμα παρακολουθεί ψυχολογική θεραπεία.

Στην προσφυγή του Ντερμάν αναφέρεται ότι με απόφαση του δικαστηρίου οι δράστες τιμωρήθηκαν με 10 μήνες φυλάκιση, και ότι αυτό σημαίνει πως δεν τιμωρήθηκαν επαρκώς. Στην προσφυγή του αναφερόταν ότι στην Τουρκία απορρίφθηκε το αίτημα του για αποζημίωση.

……………………..