ΧΙΝΤΡΕΛΕΖ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 1-5-2011

Γιορτάστηκε με ενθουσιασμό το Χιντρελέζ και το Εαρινό Φεστιβάλ νοτίου Έβρου

Πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Νοτίου Έβρου για έκτη φορά φέτος το Χιντρελέζ και το Εαρινό Φεστιβάλ στην περιοχή Κόμμαρου. Εντύπωση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της εκδήλωσης ως ¨θρησκευτικής¨ από τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γερακόπουλο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόξενος της TC στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο διευθυντής των ΤΗΥ (Τουρκικές αερογραμμές) Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γερακόπουλος Χρήστος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Σαππών-Μαρώνειας Ορχάν Μουσταφά, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-παράρτημα Κεσσάνης Ισμαήλ Μπειλί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοραμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Μεντρεσέ Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λυκείου Εσίν Μεχμέτ, και κόσμος της περιοχής.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του προέδρου του συλλόγου Μπεκίρ Μουσταφάογλου. Ο Μουσταφάογλου άρχισε λέγοντας ¨Ας είναι χαρμόσυνη η Πρωτομαγιά και η γιορτή της Άνοιξης μας¨. Ο Μουσταφάογλου εξέφρασε τις απόψεις του λέγοντας : ¨Αυτήν την εκδήλωση μας την κάνουμε εδώ και έξι χρόνια, και επιθυμούμε να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Για αυτό υπάρχουμε εμείς. Είναι μεγάλη ευτυχία για εμάς να αναβιώνουμε τις παραδόσεις μας και να τις μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές¨.

Ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γερακόπουλος Χρήστος ανέφερε : ¨Θρακιώτες συμπολίτες μου. Με όλους σας οι σχέσεις μου είναι πολύ καλές. Για πολλά χρόνια έχω πολύ καλούς φίλους σε αυτή την περιοχή.¨

Εν ολίγοις ανέφερε : ¨Δυστυχώς ο δήμαρχος μας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση αγάπης, αλληλεγγύης με πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία. Σε αυτήν τη θρησκευτική γιορτή, όπως είπε κάποτε και ο δήμαρχος μας, κανένας δεν πρέπει να μένει έξω. Εδώ είμαστε όλοι αδέρφια και όλοι μαζί καθώς η Ελλάδα περνά μια μεγάλη οικονομική κρίση, όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτήν τη κατάσταση. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την πρόσκληση. Η πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη είναι ένα σημάδι. Και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή τη κατάσταση. Ο δήμος είναι ανοιχτός στο λαό γι κάθε θέμα. Είμαστε να κάνουμε ότι χρειάζεται για να προβληθεί η περιοχή, η κοινωνία και ο πολιτισμός της.¨

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Σαμί Τοραμάν στην σύντομη ομιλία του ανέφερε : ¨ Σήμερα είναι η γιορτή των εργαζομένων. Σήμερα είναι μέρα διεκδίκησης και στήριξης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Για αυτό ας είναι χαρμόσυνη για όλους τους εργαζομένους η 1η Μαΐου. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Νοτίου Έβρου που οργάνωσε αυτήν την όμορφη εκδήλωση¨ .

 Ο πρόξενος της TC στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε πως συγχαίρει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης που οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις.

 Μετά από τις ομιλίες βγήκαν στην σκηνή συγκροτήματα χορών του Συλλόγου Νοτίου Έβρου, της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής , καθώς και ομάδα από κατοίκους της περιοχής. Στην συνέχεια της εκδήλωσης ο εκ Τουρκίας προερχόμενος καλλιτέχνης Μουσταφά Γιαράρ ενθουσίασε τον κόσμο με τα παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια του.

Σχόλιο : Σιγά σιγά ο τουρκοσύλλογος του Έβρου στήνει ¨παραδόσεις¨. Και μόνο τα ονόματα των καλεσμένων ¨φωνάζουν¨ για τους στόχους του συλλόγου. Αυτό βέβαια για όσους αντιλαμβάνονται τι γίνεται. Οι άλλοι συνεχίζουν να μιλάνε για ¨πολιτισμό της περιοχής¨ και άλλα τέτοια πολιτικάντικα… Αλήθεια κύριε Γερακόπουλε οι στολές που φορούνε τα κορίτσια παρακάτω περιλαμβάνονται στον πολιτισμό της περιοχής ;