ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗ

Εφ. Ραντικάλ 7-5-2011

To δράμα της πνευμονοκονίασης : Πέθανε πριν να πάρει ιατρική αναφορά

Ο 26 ετών Σελαχατίν Σαχίν που εργαζόμενος στην αμμοβολή στην κλωστοϋφαντουργία είχε πάθει πνευμονοκονίαση, πέθανε προχτές στο νοσοκομείο του Ντιγιαρμπακίρ όπου νοσηλευόταν, πριν καν προλάβει να πάρει αναφορά ¨επαγγελματικής ασθένειας¨. Πίσω του άφησε μια δακρυσμένη σύζυγο και δύο παιδιά.

Με τον θάνατο του Σελαχατίν Σαχίν που υπέκυψε στην ασθένεια που έπαθε δουλεύοντας χρόνια στην αμμοβολή, μένουν πίσω η δακρυσμένη 23χρονη Εμινέ, ο 2 ετών Εμρουλλάχ με προβλήματα όρασης και ο σωματικά ανάπηρος 10 μηνών Ομέρ. Η Εμινέ Σαχίν ανέφερε πως ο άντρας της παλιότερα έπαιρνε αναπηρικό επίδομα, αλλά πως με την αλλαγή στον νόμο για την κοινωνική ασφάλιση χρειαζόταν ιατρική αναφορά που δεν πρόλαβε να βγάλει καθώς πέθανε. Δήλωσε : ¨Ο σύζυγος μου αγωνίστηκε για χρόνια με την αρρώστια. Είμαι πολύ στενοχωρημένη που τον χάσαμε. Περιμένουμε βοήθεια από το κράτος¨.

¨ΣΤΗΝ ΜΠΙΝΓΚΙΟΛ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 125 ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑ¨

Η συνταξιούχα δασκάλα Σεμίραμις Καραασλάν γνωστή για την στήριξη που εθελοντικά παρέχει στους ασθενείς με πνευμονοκονίαση, δηλώνει πως τα τελευταία τρία χρόνια 6 άτομα έχασαν την ζωή τους από αυτήν την ασθένεια. Η Καρασλάν ανέφερε ότι στην πόλη Μπίνγκιολ και στα γύρω χωριά 125 άτομα ακόμη αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την ασθένεια και δήλωσε τα εξής :Στο κέντρο της πόλης και στην γύρω περιοχή υπάρχουν 125 περιστατικά. Πρόκειται για ασθένεια επαγγέλματος. Με τον νέο νόμο ζητείται όλοι όσοι είχαν πάρει την σχετική ιατρική αναφορά να ξαναπεράσουν από γιατρούς. Υπάρχουν ακόμη και άτομα που έχουν ιατρική αναφορά που μιλά για απώλεια όρασης 80%. Η Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων πριν πεθάνει ο Σελαχατίν Σαχίν του ζητούσε να βγάλει νέα ιατρική βεβαίωση. Τα τελευταία τρία χρόνια 6 άτομα έχασαν την ζωή τους από την πνευμονοκονίαση, οι Κενάν Τεμίζ, Χατζή Ονάλ, Ερχάν Ακγιουρέκ, Ρουχάτ Γιλντιράκ, Ρεσούλ Εντίπ και τέλος ο Σελαχατίν Σαχίν. Επίσης η κατάσταση του άρρωστου Νετζάτ Ντεμίρ είναι πολύ βαριά. Αν δεν βοηθηθεί θα τον χάσουμε κι αυτόν.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ;

Η δασκάλα Σεμίραμις Καραασλάν ανέφερε ότι οι περισσότεροι άρρωστοι από πνευμονοκονίαση στην περιοχή γνωρίζονται μεταξύ τους καθώς είναι είτε στενοί συγγενείς είτε φίλοι ή γνωστοί και δήλωσε πως «Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι φίλοι μεταξύ τους, μαζί δούλεψαν»

Η Καραασλάν συνέχισε λέγοντας πως δούλευαν ανασφάλιστοι σε εργαστήρια αμμοβολής σε υπόγεια της Κωνσταντινούπολης και είπε : ¨Υπάρχουν άτομα που δούλευαν από 3 έως 6 χρόνια. Καθώς δεν είχαν μέρος να μείνουν κοιμόταν εκεί. Μέχρι σήμερα αφιέρωσα τη ζωή μου σε άρρωστους από καρκίνο και πνευμονοκονίαση. Όταν πεθαίνουν πεθαίνω κι εγώ μαζί τους. Μοιράστηκα τον πόνο που ένοιωσαν οι οικογένειες τους. Αγωνίζομαι ώστε το κράτος να προστατέψει αυτές τις οικογένειες και να τους δίνει ένα επίδομα. Περιμένω το κράτος να τείνει χείρα βοηθείας¨.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone