ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ

Εφ. Νέτγκαζέτε 8-5-2011

Στην Σαμψούντα βγήκε στον δρόμο η σημαία της αγάπης

Στην Σαμψούντα βγήκε στον δρόμο η Σημαία της Αγάπης που θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ κατά την 92η επέτειο από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. H σημαία αυτή που θα παραδοθεί στις 19 Μαΐου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, αποτελεί σύμβολο της πίστης της τουρκικής νεολαίας προς τον Ατατούρκ και τις αρχές του. Πριν από την τελετή εξόδου της σημαίας στην στεριά (από το πλοίο) ο νομάρχης Χουσεΐν Ακσόι, ο φρούραρχος αντιστράτηγος Ομέρ Μπαιρακλί, και ο δήμαρχος Γιουσούφ Ζιγιά Γιλμάζ κατέθεσαν μαζί με νέους στεφάνι στο ηρώο. Ακολούθως περπατώντας πήγαν στην οδό της Σωτηρίας, όπου ο Ατατούρκ και οι 18 συμπολεμιστές του είχαν πάτησαν το πόδι τους.

Κατά μήκος του δρόμου γινόταν δεκτοί από μαθητές και πολίτες που κρατούσαν στα χέρια τους τουρκικές σημαίες. Στην τελετή που την συνόδευαν και αλιευτικά σκάφη, ο Φατίχ Αγίν-πρωτοετής φοιτητής της Γυμναστικής Ακαδημίας του πανεπιστημίου 19ης Μαίου και η Εμπρουτζάν Ονγιαβούζ- μαθήτρια 11ης τάξης του λυκείου Καρσιγιακά, κατέβασαν μαζί από το πλοίο Μπαντίρμα στην ξηρά την σημαία που συμβολίζει την πίστη στον Ατατούρκ. Ο Φατίχ Αγίν φίλησε την σημαία και την παρέδωσε στον νομάρχη Χουσεΐν Ακσόι. Ο Ακσόι φίλησε την σημαία παραλαμβάνοντας την, και δήλωσε πως « Για μια ακόμη φορά βιώνουμε τον ενθουσιασμό για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα και την γέννηση του ήλιου της ανεξαρτησίας μας». Ο Ακσόι ανέφερε πως σαν σήμερα η σημαία μας που έχει το χρώμα της από τους μάρτυρες μας και την ημισέληνο από την πιο λαμπρή βραδιά του ουρανού, πήρε τον δρόμο για την τρανή μας πρωτεύουσα. Δήλωσε : ¨Σε μια εποχή που είχαν αρχίσει να σβήνουν όλες οι ελπίδες, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ λέγοντας πως για το Τουρκικό έθνος ¨καλύτερα να πεθάνει παρά να ζήσει εξαρτημένο¨, αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του αγώνα μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Το Τουρκικό έθνος κραύγασε σε όλο τον κόσμο πως δεν μπορούσε να ζει αιχμάλωτο και πως τα ιερά χώματα της πατρίδας δεν μπορεί να παραμένουν υπό κατοχή. Αυτή λοιπόν η σημαία εκπροσωπεί αυτό το θάρρος, τον ενθουσιασμό, την πίστη, την αποφασιστικότητα τον έρωτα για την ανεξαρτησία και την ισχύ του αγώνα. Αγαπητοί νέοι η ιδρυθείσα με μεγάλες δυσκολίες, θυσίες και ελλείψεις Τουρκική δημοκρατία είναι στα χέρια σας. Η μεγαλύτερη σας ευθύνη και καθήκον είναι αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη να την φυλάξετε και να την μεταδώσετε με τον καλύτερο τρόπο στις επόμενες γενιές.¨

Μετά ο νομάρχης Ακσόι αφού φίλησε την σημαία πάνω στην οποία ήταν γραμμένη η φράση «Από την νεολαία με την αγάπη του Ατατούρκ για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μας» την παρέδωσε στην μαθήτρια Εμπρουτζά Οζγιαβούζ. Ακολούθως μέσω των λεωφόρων Ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας και μέχρι το μνημείο του Ατατούρκ, πραγματοποιήθηκε ο ¨71ος αγώνας δρόμου σημαίας και πορεία νεολαίας¨ με την συμμετοχή μαθητών και μελών του πρωτοκόλλου. Εκεί η εν μέσω εκδηλώσεων αγάπης από τον κόσμο, η σημαία παραδόθηκε σε μαθητές της Αμάσειας.

……………………….

Σχόλιο :  Ο Μεταξάς στην Ελλάδα έκανε κάτι διαφορετικό δηλαδή ; Δείτε τις φωτογραφίες και κρίνετε. Για να καταλάβουμε τι θα πει στρατιωτικοποιημένη κοινωνία.