ΤΟΝ ΠΥΡOΒΟΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΛΩΤΣΟΥΣΑΝ

Εφ. Ταράφ 9-5-2011

Σφαίρα στον Ιμπραίμ όταν ήταν όρθιος και χτυπήματα με κλομπ όταν ήταν στο έδαφος

Μίλησαν οι μάρτυρες του πυροβολισμού του μαθητή λυκείου Ιμπραήμ στην πόλη Μπίσμιλ στις διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του ΥSK : Αφού χτυπήθηκε από τη σφαίρα και έπεσε, μετά πήγαν δίπλα του οι αστυνομικοί και τον χτυπούσαν με κλομπ.

Για πρώτη φορά μίλησαν μάρτυρες του σκοτωμού του μαθητή λυκείου Χαλίλ Ιμπραίμ Ορούτς ο οποίος σκοτώθηκε στα γεγονότα που έγιναν μετά την απόφαση του YSK να θέσει βέτο σε υποψήφιους του κόμματος BDP. Οι αυτόπτες μάρτυρες συναντήθηκαν κε κρατικούς λειτουργούς και περιέγραψαν λεπτομερώς το πώς πυροβολήθηκε ο 17χρονος και έδωσαν ακόμη και την περιγραφή του αστυνομικού που τον πυροβόλησε.

Επιτροπή που σχηματίστηκε από μέλη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων( İHD), του Ιατρικού Συλλόγου Ντιγιαρμπακίρ, του δικηγορικού Συλλόγου Ντιγιαρμπακίρ και του Συλλόγου Σύγχρονων Νομικών, πήγαν στην πόλη Μπίσμιλ όπου έγιναν τα περιστατικά της 20ης Απριλίου και σκοτώθηκε ο 17χρονος μαθητής λυκείου Χαλίλ Ιμπραίμ Ορούτς.

Η επιτροπή συναντήθηκε με τους αυτόπτες μάρτυρες, με τον καιμακάμη και με το δήμαρχο της Μπίσμιλ. Με τον εισαγγελέα και με τον αστυνομικό διευθυντή δεν έγιναν συναντήσεις καθώς δεν τους δόθηκε ραντεβού. Στην αναφορά που ετοίμασαν μετά από τις συναντήσεις περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ο πυροβολισμός του Ορούτς. Να λοιπόν οι περιγραφές :

Έπεσε κάτω και τον χτυπούσαν με τα κλομπ 

Εγιούπ Σαρ (αυτόπτης μάρτυρας) : Ο Ιμπραήμ που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά μου έπεσε κάτω. Αφού έπεσε κάτω και μετά, συνέχισαν να τον δέρνουν με τα κλομπ.

Γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλει να δώσει το όνομα της : ¨όταν ακούσαμε τον ήχο του όπλου τρέξαμε και ήρθαμε επί τόπου. Γύρω γύρω υπήρχαν αστυνομικοί. Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να πάει κοντά του. Οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν ενώ ήταν κάτω. Ήταν τραυματισμένος, και για περίπου 10-15 λεπτά έμεινε τραυματισμένος ανάμεσα στους αστυνομικούς.

Μεχμέτ Καρατζά : (αυτός που μετέφερε τον νεκρό νέο στο νοσοκομείο) Όταν το άτομο για το οποίο αργότερα έμαθα ότι ήταν ο μαθητής Χαλίλ Ιμπραήμ Ορούτς έπεσε κάτω, ένας αστυνομικός μου φώναξε ¨έλα και πάρτον¨. Και εμείς πήγαμε να τον πάρουμε. Όταν τον πλησιάσαμε 3-4 αστυνομικοί με πολιτικά έστρεψαν τα όπλα τους πάνω μας. Τότε ο αστυνομικός ο άλλος τους έβρισε και τους είπε ¨αφήστε τους να πάρουν τους τραυματίες¨.

Αντίδραση από την αστυνομία έναντι των αστυνομικών με πολιτικά

Αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλει να ανακοινώσει το όνομα του : Αστυνομικοί με πολιτικά ξαφνικά άρχισαν να μας πυροβολούνε. Οι αστυνομικοί με πολιτικά ήταν 5-6 και εξ αυτών πυροβολούσαν οι 3-4. Τα ΜΑΤ αντέδρασαν ενάντι τους αλλά αυτοί τους επέπληξαν. Ένας από αυτούς που πυροβόλησαν στο πλήθος υπηρετεί στην Μπίσμιλ.Αν τον δω μπορώ να τον αναγνωρίσω, διότι δεν φορούσαν μάσκες στο πρόσωπο. Οι αστυνομικοί κλωτσούσαν και έδερναν με τα κλομπ και τον Ιμπραήμ και όλους τους τραυματίες.

……………………