12 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΚΚ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ

Εφ. Ραντικάλ 15-5-2011

Ανησυχία στην ανατολή

Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 12 μέλη του ΠΚΚ. Το ΠΚΚ κήρυξε τριήμερο πένθος και η ένταση στην περιοχή κορυφώθηκε.

Χτες το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ουλούντερε του νομού Σιρνάκ σκοτώθηκαν 12 μέλη του ΠΚΚ. Με αυτήν την ανακοίνωση ανέβηκε η ένταση στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Ματαιώθηκαν τα φεστιβάλ σε Τζίζρε και Ουλούντερε, ενώ το ΠΚΚ κήρυξε τριήμερο πένθος. Η τέως αντιπρόεδρος του BDP Γκιουλτάν Κισανάκ δήλωσε πως «Εάν πάνε 2-3 κηδείες σε κάθε πόλη, η αντίδραση του κόσμου θα είναι σημαντική¨, ενώ ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ Εμίν Ακτάρ δήλωσε πως «Αυτές οι κηδείες είναι μόνο προς όφελος αυτών που δεν θέλουν την ειρήνη. Ούτε το AKP ούτε το BDP θα έχει κάποιο όφελος από αυτές¨.

Κατασχέθηκε οπλοστάσιο

Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου αναφέρονται τα υλικά που κατασχέθηκαν ως εξής : 2 τυφέκια Καλάσνικοφ με 15 γεμιστήρες και 450 σφαίρες, 2 πολυβόλα τύπου Biksi με 300 σφαίρες, 4 εκτοξευτήρες ρουκετών RPG-7, 26 βλήματα για τα RPG-7, ένα αντιαεροπορικό όπλο τύπου Ντότσκα (μαζί με 250 σφαίρες) και 39 χειροβομβίδες.

Μετά την ανακοίνωση αυτή του Γενικού Επιτελείου η ένταση ανέβηκε στην περιοχή. Το ΠΚΚ κήρυξε τριήμερο πένθος καı κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τους θανόντες και να οργανώσει σκοπιές μπροστά από τα νοσοκομεία. Τα φεστιβάλ που σχεδιαζόταν να γίνουν σε Ουλούντερε και Τζίζρε ματαιώθηκαν. Η άνοδος της έντασης προκαλεί ανησυχία στα στελέχη του BDP και στις ΜΚΟ.

Η τέως αντιπρόεδρος του BDP Κισανάκ σχολίασε ως εξής την επιχείρηση : ¨Ελπίζουμε πως δεν είναι αληθές. Υπάρχει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου αλλά δεν υπάρχει ακόμη ανακοίνωση από το ΠΚΚ. Αυτέ οι επιχειρήσεις λίγο πριν τις εκλογές δεν είναι ενάντιες στο ΠΚΚ αλλά ενάντιες στην δημοκρατία και στην αναζήτηση λύσης. Το ΑΚΠ ξεκάθαρα συνεχίζει την εθνικιστική, μιλιταριστική και ρατσιστική πολιτική του. Προσπαθούνε να καταργήσουν το εκλογικό περιβάλλον. Δίνουμε σημασία στην τήρηση μια ψύχραιμης στάσης εκ μέρους μας. Όμως εάν πάνε 2-3 κηδείες σε κάθε πόλη, η αντίδραση του κόσμου θα είναι σημαντική. Μπορεί ενώπιον τούτων να μην μπορούμε να τους συγκρατήσουμε. Αν ληφθεί απόφαση για απόσυρση από τις εκλογές, όλοι μαζί οι υποψήφιοι θα τηρήσουν αυτήν την αντίδραση¨ .

¨Είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούνε¨

Η τέως βουλευτής του BDP Μπενγκί Γιλντίζ δήλωσε : ¨ Σήμερα μεταφέρονταν με φορτηγά θωρακισμένα οχήματα. Είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούνε. Με την έναρξη των συγκρούσεων αυτόματα τελειώνει και η εκεχειρία. Το ΠΚΚ θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα απαντήσει. Εγώ το φοβάμαι αυτό.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ντιγιαρμπακίρ Ακτάρ είπε : ¨Είναι μια επιχείρηση που αδυνατίζει το χέρι των υπερασπιστών της ειρήνης. Φοβούμαστε πως οι συγκρούσεις θα διευρυνθούνε. Σε κανέναν δεν έμεινε υπομονή για νέες κηδείες. Κερδίζουν αυτοί που δεν θέλουν λύση.¨

Με τον ερχομό της άνοιξης ανέβηκε και η ένταση

1 Απριλίου : Σκοτώνονται 7 μέλη του ΠΚΚ στην περιοχή Χάσσα του νομού Χατάι.

2 Απριλίου : Ο στρατιώτης της στρατοχωροφυλακής Ζεϊνέλ Καπουτζού χάνει την ζωή του στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στην Οσμάνιγιε.

21 Απριλίου : Σκοτώνονται 3 μέλη του ΠΚΚ στην περιοχή Παζαρτζίκ του Καχραμάνμαράς.

29 Απριλίου :7 μέλη του ΠΚΚ σκοτώνονται κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στο Τούντζελι.

4 Μαΐου : Σκοτώνεται στην Κασταμονή αστυνομικός που συνόδευε τα οχήματα της πρωθυπουργίας.

4 Μαΐου : Σκοτώνονται 2 αστυνομικοί στην Σιλόπη.