ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΤΔΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Περιοδικό Αζινλίκτσα 12-5-2011

Ανακοίνωση της ΕΟΤΔΘ σχετικά με την συνένωση των μειονοτικών σχολείων  .

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υφυπουργού Εσωτερικών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή περί συνένωσης των μειονοτικών σχολείων, δημοσίευσε ένα δελτίο Τύπου.

Στην ανακοίνωση περιλήφθηκαν οι εξής διατυπώσεις του προέδρου της ΕΟΤΔΘ:

«Ως απάντηση στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πεταλωτή, ότι πρωταρχικός στόχος στην συνένωση των σχολείων που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης δεν είναι η οικονομία αλλά παιδαγωγικοί λόγοι, θέλω να κάνω την εξής ερώτηση: Εάν εδώ ο κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά πανελλαδικώς, δεν θα πρέπει να γίνει εκ νέου ρύθμιση σύμφωνα με τις παιδαγωγικές ανάγκες και των άλλων σχολείων που βρίσκονται σε καθεστώς ιδιωτικών σχολείων; Εάν γίνεται μια ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα πανελλαδικώς, στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναδομηθούν και τα άλλα σχολεία. Στην κατάσταση αυτή, είτε για λόγους οικονομίας είτε για λόγους παιδαγωγικών αναγκών, πρέπει να αναδομηθούν, να κλείσουν ή να συνενωθούν, τα Γερμανικά ή τα Γαλλικά σχολεία που βρίσκονται κι αυτά σε καθεστώς ιδιωτικών σχολείων. Όμως, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό, το να συνενωθούν με μια μονόπλευρη προσέγγιση τα σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης και κατέχουν μια αυτόνομη δομή στον χώρο της εκπαίδευσης, γίνεται αιτία να αμφισβητείται η ειλικρίνεια της κυβέρνησης».

Σχόλιο : Για αυτό λοιπόν κ. Πεταλωτή για να μη σας ζαλίζουν, και για πολλούς άλλους λόγους ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ επιτέλους τα σχολεία γκέτο της μειονοτικής εκπαίδευσης και κάντε τα όλα δημόσια με κατ΄επιλογήν μάθημα την -όποια- μητρική γλώσσα του μαθητή (πομάκικα, τουρκικά ή ρωμανί).