ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Εφ. Μπιργκιούν 20-5-2011

211 παιδιά συνελήφθησαν

Το τμήμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙΗD) Ντιγιαρμπακίρ δημοσίευσε την αναφορά του σχετικά με τις συλλήψεις των παιδιών κατά το 2010 και το 2011.

Η έκθεση της İHD για τα παιδιά που είναι φυλακισμένα και υπό κράτηση παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου. Στην εκδήλωση-παρουσίαση παραβρέθηκαν ο επικεφαλής του τμήματος Ρατζή Μπιλιτζί, καθώς και τα μέλη του συλλόγου Κεζιμπάν Γιλμάζ-δικηγόρος, Σερντάρ Τσελεμπί-δικηγόρος, Ρεχσάν Μπαταράι-δικηγόρος και Ιμπραίμ Τσελικέρ-δικηγόρος.

 Μιλώντας πριν από την ανακοίνωση τύπου ο επικεφαλής του τμήματος Ρατζή Μπιλιτζί είπε πως παρά την αλλαγή στο νόμο, η μη αλλαγή της κατάστασης των παιδιών αποτελεί την ντροπή του συστήματος, και πως για να αρθεί το πρόβλημα είναι ανάγκη να υπάρξουν πιο σοβαρές αλλαγές στους νόμους. Μετά τον Μπιλιτζί η δικηγόρος Κεζιμπάν Γιλμάζ ανέφερε ότι με τις αλλαγές που έκανε το ΑΚΠ

στο αντιτρομοκρατικό νόμο έβγαλε τα παιδιά των Κούρδων από την παιδική τους ηλικία και είπε πως «Αν τα παιδιά μετάσχουν σε μια διαδήλωση, κάνουν ένα σήμα νίκης, ή φωνάξουν σύνθημα ή πετάξουν πέτρα πλέον δικάζονται σαν ενήλικες ως τελέσαντες αδίκημα ¨εις το όνομα οργάνωσης¨, δικάζονται σε δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας και καταδικάζονται σε ποινές μεγαλύτερες από την ηλικία τους».

 Η Γιλμάζ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΑΚΠ μετά από τις αντιδράσεις της ντόπιας και της διεθνούς κοινής γνώμης ενάντια σε αυτές τις παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές σε βάρος των παιδιών των Κούρδων, στις 22-6-2010 άλλαξε εν μέρει τον αντιτρομοκρατικό νόμο όσον αφορά τα παιδιά. Η Γιλμάζ ανέφερε πως «Μετά από την επικύρωση του νόμου από την βουλή, εμείς ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού εξετάσαμε τις αλλαγές, είχαμε διακηρύξει πως δεν επρόκειτο για τίποτε άλλο παρά για ένα μακιγιάζ στην εικόνα της κυβέρνησης…..»

Σε 9 μήνες 424 συλλήψεις, 129 φυλακίσεις

Συνεχίσαμε να παρατηρούμε την εφαρμογή του νόμου ελπίζοντας πως οι ανησυχίες μας θα αποδεικνυόταν άδικες. Δυστυχώς η εικόνα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δικαιώνει τις ανησυχίες μας. Μέσα σε διάστημα 9 μηνών από την ημερομηνία που έγινε δεκτός ο νόμος στις 22-7-2010 έως το τέλος του Απριλίου και με βάση μόνο τα δικά μας στοιχεία 424 παιδιά συνελήφθησαν σε αυτό το πλαίσιο και 129 στάλθηκαν στις φυλακές. Μάλιστα κάποια από αυτά υπέστησαν πρακτικές πιο άσχημες ακόμα και από τον προηγούμενο νόμο υπ. αρ 6008. Στο διάσημα αυτό υπήρξαν πρακτικές που θύμιζαν την δεκαετία του 90, καθώς υπήρξαν έφοδοι και πρωινές αστυνομικές επιχειρήσεις στις οποίες συνελήφθησαν παιδιά, κάποια από αυτά τα κράτησαν πρώτα μερικές ώρες στην αντιτρομοκρατική πριν να τα μεταφέρουν στο τμήμα ανηλίκων, σε κάποια υπήρξε ¨τεχνική παρακολούθηση¨ των επικοινωνιών τους, ενώ κάποια άλλα χωρίς καν να δικαστούνε χαρακτηρίστηκαν ως ¨μέλη οργάνωσης¨ από την ιατροδικαστική υπηρεσία.

……………………

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone