ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφ. Ζαμάν 8-5-2011

Το 60% των Ρωμιών δεν θέλουν να ζούνε μαζί με τους Τούρκους

Έρευνα γνώμης που έγινε στον Ελληνοκυπριακό τομέα αποκάλυψε ότι οι 6 από τους 10 Ρωμιούς θεωρούνε δύσκολο να συμβιώσουν με τους Τουρκοκύπριους.

Με βάση την είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος το ¨Κυπριακό Βαρόμετρο¨ δείχνει πως το 60% των Ρωμιών δεν θέλουν να ζούνε μαζί με τους Τούρκους, και πως το 70% δεν περιμένει πως θα υπάρξει κάποιο τέλος από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά.

 Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Ρωμιοί του νησιού είναι απελπισμένοι για το μέλλον. Όταν ρωτήθηκαν για το αν είναι δυνατόν σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού θέματος να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, οι μισοί απάντησαν πως ¨είναι δυνατόν¨ ενώ οι άλλοι μισοί πως ¨δεν είναι δυνατόν¨. Όταν ρωτήθηκαν για το τι θα γίνει μετά από 20 χρόνια σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού, το 55% εξ αυτών απάντησε πως η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη . Το 83% από αυτούς που μετείχαν στην έρευνα επιθυμούνε η διοίκηση των Ρωμιών να χρησιμοποιήσει βέτο απέναντι στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για είσοδο στην Ε.Ε.