ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

Εφ. Χουριέτ 27-5-2011

To σπίτι του Ατατούρκ περιλήφθηκε στα μνημεία

Ανακοινώθηκε πως το ευρισκόμενο στην Θεσσαλονίκη σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ συμπεριλήφθηκε από το Συμβούλιο νεότερων μνημείων του υπουργείου πολιτισμού της Ελλάδας, στα ¨μνημεία¨.

Το Αθηναϊκό πρακτορείο ανέφερε πως η απόφαση του για την ανακήρυξη του ως μνημείο λήφθηκε με ομοφωνία.

Ο ελληνικός τύπος έγραψε πως τις προηγούμενες μέρες το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων εξέτασε το θέμα γύρω από το αν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, πρέπει ή όχι να τεθεί υπό προστασία.

Στις ειδήσεις αναφερόταν πως καθώς χρειαζόταν να γίνουν κάποιες επισκευές στο κτίριο, το τουρκικό κράτος –στο οποίο ανήκει το κτίριο- υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Διεύθυνση Πολεοδομίας. Καθώς το κτίριο είναι άνω των 100 ετών σε εφαρμογή των νόμων για τα αρχαία, το ερώτημα παραπέμφθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.

ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ανακοινώθηκε πως ο πρόξενος ζήτησε από το υπουργείο να κηρυχτεί ως μνημείο. Το σπίτι βρίσκεται στην αυλή του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη επί των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου, και εδώ και δεκάδες χρόνια λειτουργεί ως μουσείο. Το σπίτι είναι τριώροφο και πιστεύεται πως κατασκευάστηκε στα 1870. Το σπίτι αποδόθηκε στο τουρκικό κράτος από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης και μετατράπηκε σε μουσείο αφιερωμένο στον Ατατούρκ. Στο μουσείο υπάρχουν φωτογραφίες από διάφορες περιόδους του Ατατούρκ, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Το μουσείο επισκέπτονται κάθε χρόνο 25 χιλιάδες 25 χιλιάδες Τούρκοι

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone