ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Εφ. Ταράφ 17-5-2011

Μη τυχόν κάνετε δουλειές με αυτόν τον άνθρωπο

Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε τις αμερικανικές εταιρίες για τον Καραμεχμέτ : Κλείνει δουλειές με απειλές θανάτου, μην συνεταιριστείτε μαζί του.

Πρόκειται για τον πιο πλούσιο άνθρωπο της Τουρκίας. Σύμφωνα με την λίστα του περιοδικού Φόρμπς το 2010 ήταν στην κορυφή των 100 πιο πλούσιων Τούρκων. Στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 268η θέση. Γεννημένος στην Ταρσό το 1944. Η εταιρία Turkcell που ίδρυσε όταν ήταν 50 χρονών σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνία στην Τουρκία και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το Δ.Σ. στο οποίο προεδρεύει διευθύνει το όμιλο Τσουκούροβα, την Turkcell, το τηλεοπτικό κανάλι Show TV, την εφημερίδα Ακσάμ, τις εταιρίες Digitürk, Superonline, Sky Türk, Lig TV, Alem FM, KVK, BMC, Baytur-κατασκευαστική και πολλές ακόμη εταιρίες.

Το όνομα του Καραμεχμέτ ακούστηκε σε όλο το 2010 με τις συμβάσεις για την διανομή ενέργειας. Η προσφορά των 8 δις $ που έκανε η εταιρία ΜΜΕΚΑ που είχαν συστήσει από κοινού οι Καραμεχμέτ και Καζαντζί, στον διαγωνισμό για την διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου τους διασφάλισε την πρωτιά απέναντι στις ανταγωνίστριες εταιρίες. Αυτός ο συνεταιρισμός όμως φαίνεται ότι άρχισε να τρίζει. Τέλος καθώς η ΜΜΕΚΑ την περασμένη εβδομάδα δεν κατέθεσε το ποσό των 1,2 δις $ που ήταν απαραίτητο για την δουλειά που αφορούσε το φυσικό αέριο, άνοιξε ο δρόμος για την ακύρωση του διαγωνισμού. Έτσι φαίνεται να χάνεται και η εγγύηση των 92,5 εκ.$ που είχαν καταθέσει. Η έλλειψη κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εταίρους της εταιρίας έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση των ιδιωτικών και δημοσίων τραπεζών να κόψουν την πίστωση προς την εταιρία.

………………..

Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που στάλθηκε στις 15-1-2005 με την έγκριση του τότε πρέσβη Έρικ Έντελμαν αναφέρεται ότι :

……………………….¨Ο Καραμεχμέτ είναι γνωστός στην πρεσβεία μας ως ένας αναξιόπιστος και ανέντιμος εταίρος για δουλειά. Η πρεσβεία μας ξέρει ότι ο Καραμεχμέτ για να στρέψει υπέρ του μια ασυμφωνία στην δουλειά που είχε με μια αμερικανική εταιρία χρησιμοποίησε ανήθικες μεθόδους όπως απειλές θανάτου. Για αυτό η πρεσβεία μας συμβουλεύει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μην κάνουν δουλειές μαζί του¨.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone