ΧΟΡΟΝ

Εφ. Σαμπάχ 14-5-2011

Χορόν στην Νέα Υόρκη

Στα πλαίσια της ¨Παγκόσμιας Ημέρας Χορόν¨ που εμπνεύστηκε ο Καζίμ Κογιουντζού , αύριο στις 15.00 εκατοντάδες άτομα από την Νέα Υόρκη και το Παρίσι έως την Αδριανούπολη και το Άρτβιν θα χορέψουν χορόν.

Η ¨Παγκόσμια Ημέρας Χορόν¨ που είχε οργανωθεί πρώτη φορά το 2005 λόγω της επιθυμίας- αλλά και με την συμμετοχή- του Καζίμ Κογιουντζού, μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη την ίδια χρονιά, φέτος για πρώτη φορά μετατρέπεται από τους θαυμαστές του σε διεθνή εκδήλωση.

Στις 15 Μαΐου στις 15.00 χορόν θα χορέψουν στο Σελαμίτσεσμέ της Κωνσταντινούπολης, στην συνοικία Κοτζασινάν της Κωνσταντινούπολης, στην Νέα Υόρκη, στις περιοχές Αρχάβι και Χόπα του Άρτβιν, στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, στο Λίντς της Αυστρίας, στο Παρίσι, στην Μαδρίτη και στην Ζυρίχη. Ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη είναι και παλιοί συνάδελφοι του Καζίμ Κογιουντζού. Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν και πραγματοποιείται χωρίς καμία χορηγία ή βοήθεια από ιδρύματα, υπηρεσίες και φορείς.

Ο Μετίν Καλάτς-μέλος της οργανωτικής επιτροπής ανέφερε πως «στόχος μας είναι να ενώσουμε ανθρώπους, ανθρώπους από κάθε μεριά και ανεξαρτήτως ιδεών που ενδεχομένως δεν θα συναντηθούνε και ποτέ να τους κάνουμε να δώσουν τα χέρια. Με το σλόγκαν μας ¨χέρι-χέρι για την ελευθερία και τον έρωτα¨ θέλουμε να δείξουμε πως οι άνθρωποι μπορούνε να ενωθούνε. Τα επόμενα χρόνια επιθυμούμε να διαδώσουμε αυτήν την εκδήλωση σε όλο τον κόσμο¨

…………..

Σχόλιο : Ως γνωστόν πρόκειται για πρωτοτουρκικό χορό που χορευόταν στα Αλτάια όρη !!