"Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ"

Εφ. Ραντικάλ 9-5-2011

Ντεμιρτάς : Η Τουρκία δεν μπορεί να κυβερνάται από έναν μόνο πρωθυπουργό.

Ο τέως πρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως ¨Η Τουρκία ως μια χώρα με μεγάλη έκταση και πληθυσμό, δεν μπορεί να κυβερνάται μόνο από ένα κέντρο, από έναν πρωθυπουργό.

ΧΑΚΚΑΡΙ- Ο ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Ντεμιρτάς επισκέφτηκε χωριά στην περιοχή του Χακκάρι. Ο Ντεμιρτάς μιλώντας κατά την διάρκεια της επίσκεψης ανέφερε πως το μΧακκάρι είναι μακριά από την Άγκυρα και συνέχισε λέγοντας : ¨ Από εδώ είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία της Άγκυρας. Για αυτό τον λόγο λέμε ότι : Να γίνουν περιφερειακές βουλές και έτσι τα θέματα των επενδυτών και των δουλειών να λύνονται από αυτά. Η πρόταση που έχουμε κάνει για δημοκρατική αυτονομία είναι η λύση σε όλα αυτά.

 Δεν γίνεται όλα να κυβερνώνται από την Άγκυρα. Η Τουρκία ως μια χώρα με μεγάλη έκταση και πληθυσμό, δεν μπορεί να κυβερνάται μόνο από ένα κέντρο, από έναν πρωθυπουργό¨

Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως προβλήματα όπως η ανεργία και η πείνα θα λυθούνε με την δύναμη του κόσμου και είπε : ¨ Θα ιδρύσουμε την δημοκρατική διακυβέρνηση μας, σε αυτό το θέμα επιμένουμε. Θα ζήσουμε στα χώματα μας με την μητρική μας γλώσσα και με τον πολιτισμό μας. Κανείς δεν άλλαξε γνώμη για αυτό. Ένας περήφανος λαός δεν αλλάζει γνώμη για την γλώσσα του, την πίστη του και τον πολιτισμό του. Τώρα αν διδάσκονταν σε αυτό το σχολείο κουρδικά, θα προκαλούσε ζημιά στο χωριό ;Εμεί λέμε ότι «Αυτά τα παιδιά να μάθουν τουρκικά, αλλά να μάθουν και την μητρική τους γλώσσα» .Δεν υπάρχει άλλη λύση, ούτε άλλος δρόμος.