ΤΖΕΜΠΕΛ

Εφ. Χουριέτ 20-5-2011

Άσχημη επίθεση σε βάρος Τούρκων στη Βουλγαρία

Την ώρα που χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονταν στην πόλη Τζέμπελ εκεί όπου είχε ανάψει παλιά η φλόγα της αντίστασης ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης και γενοκτονίας της Βουλγαρίας, στην πρωτεύουσα Σόφια, μέλη του ρατσιστικού και υπερεθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ επιτέθηκαν σε αυτούς που έκαναν προσευχή στο τζαμί Μπάνια Μπασί.

Μέλη του ΑΤΑΚΑ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε., πέταξαν αυγά σε αυτούς που προσέυχονταν και έκαψαν ένα χαλί προσευχής.

Στα γεγονότα τραυματίστηκαν 10 άτομα και η αστυνομία που είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας συνέλαβε τα 4 άτομα που τα προκάλεσαν.

Ο ηγέτης του ΑΤΑΚΑ που ήρθε επιτόπου κατηγόρησε την αστυνομία λέγοντας πως οι οπαδοί του δέχτηκαν αναίτια επίθεση.

Ο Σιντέροφ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων καθώς και την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ.

Τα μέλη του ΑΤΑΚΑ περίπου πριν από τρεις εβδομάδες, πάλι κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, μπροστά στο τζαμί Μπάνια Μπασί είχαν τοποθετήσει μεγάφωνα σε ένα αυτοκίνητο και έπαιζαν χριστιανικούς ύμνους.

ΑΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ 15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Στους εορτασμούς που έγιναν στην πλατεία-σύμβολο της Τζεμπέλ ήρθαν και 17 λεωφορεία με Τούρκους από Κωνσταντινούπολη και Προύσα.

Στους εορτασμούς των Τούρκων της Βουλγαρίας που παραδοσιακά πλέον γιορτάζονται για 21 χρόνια, δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμέτ Ντογάν και στον πρόεδρο του Συλλόγου Μεταναστών από τα Βαλκάνια Εμίν Μπαλκάν, παραβρέθηκαν και πολλά ΄άτομα από τα Δ.Σ. των συλλόγων μεταναστών από τα Βαλκάνια που ζούνε στην Τουρκία.

Οι εορτασμοί στο Τζέμπελ άρχισαν με προσευχή προς τιμήν αυτών που το 1989 τραυματίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα στην πλατεία.

ΤΟ ΤΖΕΜΠΕΛ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Το Τζέμπελ είναι γνωστό ως η πρώτη πόλη όπου άναψε η φλόγα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική καταπίεσης και γενοκτονίας της Βουλγαρίας σε βάρος των Τούρκων που διήρκεσε μέχρι το 1989.

Στις 19-5-1989 χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στη πλατεία και διαμαρτυρήθηκαν για την καταπίεση, και αυτή η αντίσταση διαδόθηκε κατά κύματα στο σύνολο της Βουλγαρίας.

Στην πλατεία δόθηκε το όνομα Πλατεία Απελευθέρωσης 19ης Μαίου και κάθε χρόνο οι κάτοικοι του Τζέμπελ γιορτάζουν την 19η Μαίου ως ημέρα απελευθέρωσης.

Σχόλιο : Πόσο εύκολα βλέπουν την ¨καμπούρα¨  των άλλων οι αρχιγενοκτόνοι της περιοχής…..

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone