ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕΖΑΡ

Κουρδικό Πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ 17-5-2011

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν για τους 28 νέους στο Μπεζάρ

ΑΝΤΙΓΙΑΜΑΝ- Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν για να τιμήσουν τους 28 νέους –έξι εκ των οποίων μέλη του ΠΚΚ- οι οποίοι σκοτώθηκαν στο όρος Μπεζάρ στις 17 Μαΐου 1994 με χρήση χημικών όπλων.

Κατά την 17η επέτειο του γεγονότος αυτού χιλιάδες άτομα υπό την αιγίδα του συλλόγου MEYA-DER έκαναν πορεία προς το όρος Μπεζάρ. Κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν εκατοντάδες οχήματα, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας είχε λάβει ο στρατός. Νέοι που βρισκόταν σε λόφους στην περιοχή άνοιξαν σημαίες του ΠΚΚ, ενώ είχαν γράψει με μεγάλα γράμματα συνθήματα όπως ¨Ζήτω το Μπεζάρ¨, ¨Ζήτω ο ΑΠΟ¨, και ¨ΠΚΚ¨. Το πλήθος έφερε φωτογραφίες του ηγέτη του ΠΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, του αυτοπυρποληθέντος πέρσι στις 15 Φεβρουαρίου Μουσλούμ Ντογάν και του Ιμπραήμ Ορούτς που έχασε την ζωή του από σφαίρα αστυνομικού στο Μπίσμιλ. Ανοίχτηκε επίσης τεράστιο πανό που έγραφε ¨Η ανερχόμενη αντίσταση στο όρος Μπεζάρ θα χτίσει την Δημοκρατική Αυτονομία¨.

Οι οικογένειες των νέων που έχασαν τη ζωή τους πήγαν με ξεχωριστή πορεία κρατώντας μεγάλα πανό με φωτογραφίες στα οποία υπήρχε η λέξη ¨Ήρωες» .

Μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής, αναγνώσθηκαν ένα ένα τα ονόματα των 28 νέων, την ώρα που το πλήθος κραύγαζε ¨Ζει¨.

Οι μητέρες αυτών που έχασαν τη ζωή τους έγιναν δεκτές με γαρύφαλλα, ενώ οι ίδιες χαιρετούσαν το πλήθος με τα γαρύφαλλα. Η μητέρα του Χανεφί Καγιά συγκίνησε τον κόσμο που ήταν εκεί με το κουρδικό μοιρολόι που ανέγνωσε.

………….