ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ

Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ 13-5-2011

Βροχή από κατηγορίες προς την Τουρκία από την Διεθνή Αμνηστεία

ΠΑΡΙΣΙ- Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση του 2011 για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, ασκεί έντονη κριτική στην Τουρκία. Δεν έγινε οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα, η ελευθερία έκφραση αντιμετωπίζεται ποινικά, υπήρξαν πάλι περιστατικά βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ενώ μικρή ήταν η πρόοδος στο θέμα της βίας σε βάρος των γυναικών.

Στο κεφάλαιο για την Τουρκία καταγράφεται πως οι αλλαγές στο σύνταγμα και στον αντιτρομοκρατικό νόμο υπήρξαν ένα ¨βήμα μπροστά¨ όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πως δεν έγιναν οι απαιτούμενες θεμελιώδεις αλλαγές.

Στην αναφορά περιγράφεται πως η ελευθερία έκφρασης αντιμετωπίστηκε με ποινές, πως δεν λειτούργησαν ακόμη οι προβλεπόμενοι ανεξάρτητοι μηχανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πως υπήρξαν περιστατικά βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης και πως ακόμη δεν περατώθηκαν οι έρευνες που άρχισαν σε βάρος των οργάνων του νόμου. Η Διεθνής Αμνηστεία αναφέρει πως στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου υποβλήθηκαν πολλές ¨άδικες¨ μηνύσεις, ενώ μέσα στη χρονιά υπήρξαν θάνατοι πολιτών από επιθέσει και εκρήξεις. Η αναφορά τονίζει επίσης ότι δεν αναγνωρίζονται οι αντιρρησίες συνείδησης, οι ομοφυλόφιλοι, οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο, ενώ μικρή πρόοδος υπήρξε στο θέμα του αγώνα ενάντια στην βία σε βάρος των γυναικών.

…………….