ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΥΝΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΛΕΒΙΤΕΣ !

Eφ. Ραντικάλ 19-5-2011

Στο δημοτικό ¨κατ΄επιλογήν¨ και στο λύκειο ¨υποχρεωτικό¨

Οικογένεια από το Ερζιντζάν που είχε κρατήσει στο δημοτικό εκτός του μαθήματος των θρησκευτικών το παιδί της, όταν αυτό πήγε στο λύκειο βρέθηκε αντιμέτωπη με την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Το ότι η οικογένεια Πακκάν είχε εξαιρέσει στο δημοτικό τα παιδιά της από το μάθημα των θρησκευτικών, δεν λήφθηκε υπόψιν από την τοπική Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας. Η οικογένεια προσέφυγε ξανά στο δικαστήριο. Η Διεύθυνση στην υπεράσπιση της αναφέρει πως ¨ο τρόπος συμπεριφοράς και ομιλίας» επηρεάζεται από την θρησκεία, και άρα για αυτό το λόγο το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Επίσης παρουσίασε και ως επιχείρημα και την πιθανότητα ο μαθητής να γίνει κάποτε δάσκαλος.

Η καταγόμενη από το Ερζιντζάν οικογένεια Αλεβιτών Πακκάν με έγγραφο της ζήτησε τα παιδιά της Σερχάτ Γιολντάς (7η τάξη) και Ροζντά (8η τάξη) να εξαιρεθούνε από το μάθημα των θρησκευτικών, διότι ¨δεν είναι μέλη της Ισλαμικής θρησκείας¨. Το Διοικητικό Δικαστήριο Σεβάστειας στις 22 Ιουλίου 2010, αποφάσισε ότι τα παιδιά μπορούνε να εξαιρεθούνε.

Η Ροζντά Πακκάν άρχισε φέτος την 9η τάξη στο λύκειο, όπου όμως δεν εξαιρέθηκε από το μάθημα των θρησκευτικών. Η οικογένεια ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου αλλά η τοπική Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας απέρριψε το αίτημα λέγοντας πως « η απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνο το δημοτικό σχολείο του χωριού Γιαλίντζα, και πως η διδακτέα ύλη στο λύκειο είναι εντελώς διαφορετική». Μετά από αυτήν την απάντηση η οικογένεια Πακκάν προσέφυγε πάλι στο διοικητικό δικαστήριο της Σεβάστειας.

………………