ΕΞΥΠΝΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Εφ. Ραντικάλ 12-5-2011

Τα στρατόπεδα του ΠΚΚ θα χτυπηθούνε με ¨έξυπνη βόμβα¨

Στην έκθεση αμυντικών βιομηχανιών İDEF 11 παρουσιάστηκε πάνω σε ένα F-16 η πρώτη έξυπνη-κατευθυνόμενη βόμβα της Τουρκίας που παρήγαγε η ΜΚΕ και ανέπτυξε το TÜBİTAK.

Την βόμβα που παρήγαγε η ΜΚΕ, το SAGE (Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας που υπάγεται στο TÜBİTAK) την μετέτρεψε σε έξυπνη, ώστε να αποτελέσει την πρώτη κατευθυνόμενη βόμβα που θα χρησιμοποιούνε οι ΤΕΔ και έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία.

Η βόμβα αυτή προσαρμόζεται σε F 4 και F 16, ενώ μετά την φόρτωση της στο αεροπλάνο, της παρέχονται οι συντεταγμένες ενώ στηρίζεται και από σύστημα GPS. Σε περίπτωση πολέμου με άλλη χώρα, για να μην υπάρξουν παρεμβολές στο σύστημα GPS, αυτό τίθεται εκτός λειτουργίας, και η βόμβα μπορεί να φτάσει βάσει των συντεταγμένων που έχουν δοθεί. Η βόμβα ακολουθεί για 25 χιλιόμετρα τις δοθείσες συντεταγμένες και χτυπά τον στόχο με μηδενικό λάθος.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η βάρους ενός τόνου βόμβα και μήκους 4 μέτρων έχει μεγάλη δυνατότητα καταστροφής. Εκεί που πέφτει μπορεί να ανοίξει τρύπα πλάτους 10 μέτρων και βάθους 3 μέτρων και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία για την εξαφάνιση των στρατοπέδων της τρομοκρατίας στο Βόρειο Ιράκ και στα νοτιοανατολικά. Η έξυπνη βόμβα θα παραχθεί εντός των ΤΕΔ με την στήριξη του TÜBİTAK SAGE.

……………………