ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ

Περιοδικό Αζινλίκτσα    23-5-2011

Με στρατιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Μαΐου, στο χωριό Ωραίο της Ξάνθης, μνημονεύτηκαν οι μειονοτικοί πεσόντες του Ωραίου οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά την υπεράσπιση της Ελλάδας το διάστημα 1941-1950.

Στην τελετή συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιάζιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Φώτης Καραλίδης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του Υπ. Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής, οι Αντιδήμαρχοι Μύκης Γκιουλμπεϊάζ Καραχασάν και Μουράτ Κιοσέ, ο δάσκαλος του μειονοτικού δημοτικού του Ωραίου Χαλίλ Καράνταη, ο θρησκευτικός λειτουργός του Ωραίου Τζαβίτ Καράμπιγικ, αρκετοί αξιωματικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του, ήρθε με ελικόπτερο από την Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην τελετή.

Με στρατιωτική μπάντα υποδέχτηκαν τους αρμοδίους στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ωραίου. Στην τελετή αναγνώστηκαν τα ονόματα των τεσσάρων μειονοτικών πεσόντων κατά την υπεράσπιση της πατρίδας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Αχμέτ Χαλίλ Αρνταλί, ο οποίος είναι ο παππούς του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Αναγνώστηκαν τα ονόματα των Αχμέτ Χαλίλ Αρνταλί ο οποίος σκοτώθηκε το 1941 στην Βόρεια Ήπειρο, Ισμαήλ Αχμέτ Ασλάν ο οποίος σκοτώθηκε το 1947 στην Πίνδο, Αχμέτ Χαλίλ Σαρί ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στην Δράμα, Μουράτ Χουσεΐν Κοτζά ο οποίος σκοτώθηκε το 1950 στην Ξάνθη και αναφέρθηκαν τα μέτωπα στα οποία θυσίασαν τις ζωές τους για την πατρίδα τους.

Ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιάζιος κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων και στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Στρατιωτικών και του Μειονοτικού Δημοτικού του Ωραίου. Στην συνέχεια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή με την απαγγελία του εθνικού ύμνου.

Ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιάζιος έκανε μια σύντομη ομιλία στην τελετή και ανέφερε πως αυτοί οι στρατιώτες θυσίασαν τις ζωές τους για να συνεχίσει την ύπαρξή του το έθνος.

Ο Στρατηγός στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Χάρη στις γενναίες μάχες και το κουράγιο των στρατιωτών του ελληνικού στρατού, ο εχθρός σύντομα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την πατρίδα και αρκετοί στρατιώτες πολέμησαν θαρραλέα και είτε έχασαν τις ζωές τους είτε τραυματίστηκαν. Αρδαλί Αχμέτ Χαλίλ, Ασλάν Ισμαήλ Αχμέτ, Σαρί Αχμέτ Χαλίλ και Κοτζά Μουράτ Χουσεΐν, τέσσερα ονόματα, τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα, τέσσερεις διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες. Βόρεια Ήπειρος, Πίνδος, Δράμα, Ξάνθη, τέσσερεις διαφορετικές τοποθεσίες που σημαδεύτηκαν από το αίμα τους. Κοινό, όμως, στοιχείο η καταγωγή. Από ένα τόπο δύσκολο στην προσέγγιση, στην εκμετάλλευση της γης αλλά τόσο καθαρό σε περιβάλλον και ανθρώπους. Με υψηλό ηθικό και το αίσθημα τιμής. Άλλωστε το αίσθημα της αξιοπρέπειας και η αγάπη για την ελευθερία δεν χαρακτηρίζουν μόνο τον Χριστιανό, μόνο τον Μουσουλμάνο, μόνο τον Εβραίο, μόνο τον άθεο, χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο ασχέτως θρησκεύματος και αποκτούνται με αγώνα. Η θυσία των συμπολιτών μας δεν λησμονιέται. Η σημερινή ημέρα είναι ένα ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Φωτεινό παράδειγμα για μας που ζούμε σήμερα ελεύθεροι χάρη στην θυσία εκείνων. Διότι, αυτούς που μας πήρε ο πόλεμος και λείπουν, η πατρίδα τους θυμάται».

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone