ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΕ 4 ΓΛΩΣΣΕΣ

Εφ. Ακσάμ 13-4-2011

Προσευχή σε 4 γλώσσες στο Ντιγιαρμπακίρ

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα της Γέννησης στο Ντιγιαρμπακίρ θα αναγνωστούνε προσευχές σε 4 γλώσσες, τουρκικά, κουρδικά, ζαζάτζα και αραβικά.

Ο μουφτής Ντιγιαρμπακίρ Αλή Μελέκ στην δήλωση που έκανε στο πρακτορείο ΑΑ, είπε πως η πρώτη εκδήλωση για την Εβδομάδα της Γέννησης θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου.

Ο Μελέκ δήλωσε πως τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις γινόταν στο κλειστό γυμναστήριο Ζιγιά Γκεκάλπ, αλλά καθώς είναι μικρό δεν μπορούνε να συμμετάσχουν πολλά άτομα, και έτσι φέτος αποφασίστηκε να γίνουν στο στάδιο Ατατούρκ του Ντιγιαρμπακίρ. Ο Μελέκ ανέφερε πως στο στάδιο μπορούνε να προσέλθουν περίπου 20.000 άτομα και είπε πως «Θελήσαμε να απευθυνθούμε στο σύνολο του Ντιγιαρμπακίρ. Στο κλειστό γυμναστήριο μπορούν να συγκεντρωθούνε 3.000 άτομα, ενώ στο στάδιο μπορούμε να φέρουμε 20.000 άτομα.

Ο Μουφτής Μελέκ ανέφερε πως φέτος θα υπάρχουν εκδηλώσεις σε διαφορετικές γλώσσες και συνέχισε λέγοντας : ¨Για πρώτη φορά γίνονται εκδηλώσεις σε διαφορετικές γλώσσες. Νωρίτερα είχαν γίνει μεβλήτ στα κουρδικά και είχαν αναγνωσθεί προσευχές στα κουρδικά για τις εκπομπές του TRT 6 και σε κάποιες άλλες εκδηλώσεις. Σκοπός τούτου είναι η καλύτερη κατανόηση των μηνυμάτων από αυτούς που θα έρθουν στις εκδηλώσεις. Για αυτό θα υπάρχουν προσευχές στα τουρκικά, κουρδικά, ζαζάτζα και αραβικά. Τα μηνύματα των εκδηλώσεων είναι η ενότητα, η ομοψυχία, η αδερφοσύνη, η αγάπη και η ανεκτικότητα. Άλλωστε αυτά είναι που τονίζουμε σε όλες μας τις εκδηλώσεις. Τα έχουμε ανάγκη αυτά εδώ. Δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά οι εθνικοί διαχωρισμοί. Είναι ανάγκη να τονίζεται πως από θρησκευτικής απόψεως δεν πρέπει να μπαίνουν μπροστά αυτά» .

………….

Σχόλιο : Αντιπαραβάλλετε τώρα τις εξής καταστάσεις. Στο κατοικούμενο πλήρως από Κούρδους Ντιγιαρμπακίρ ο κρατικά διορισμένος μουφτής οργανώνει τελετές και στις τοπικές γλώσσες. Ενώ στην ελληνική Θράκη βγαίνει ο ψευδομουφτής Ξάνθης και  λέει ανοιχτά στους ακροατές του να μιλάνε παντού τα τουρκικά. Ούτε λόγος φυσικά για τελετή στα πομάκικα….