ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ   19-4-2011

O απολογισμός του YSK : 50 τραυματίες και 234 συλλήψεις

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων που άρχισαν όταν επενέβη η αστυνομία στις διαμαρτυρίες που γινόταν σε Βαν, Χακκάρι, Ντιγιαρμπακίρ και Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την συνεχιζόμενη δίκη του KCK και το βέτο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στις υποψηφιότητες των ανεξάρτητων βουλευτών, τραυματίστηκαν 50 άτομα -9 εκ των οποίων αστυνομικοί- κα συνελήφθησαν 234.

Στην πόλη Βαν κατά τη διάρκεια των ολοήμερων συνεχιζόμενων συγκρούσεων τραυματίστηκαν 9 αστυνομικοί και 15 πολίτες. Κατά τα γεγονότα συνελήφθησαν 80 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Δικηγόροι του δικηγορικού συλλόγου της Βαν που θέλησαν να συναντηθούνε με αυτά τα 80 άτομα στην αστυνομία δεν μπόρεσαν.

8 άτομα μεταξύ των οποίων και ο σύμβουλος Σελαχατίν Καγιά τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια σε Χακκάρι και Γιουξέκοβα. Εξ αυτών ο βαριά τραυματισμένος Μουζντάτ Γιλμάζ μεταφέρθηκε το νοσοκομείο της πόλης Βαν. Στο Χακκάρι και στη Γιουξέκοβα συνελήφθησαν 15 άτομα.

Όταν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένα δακρυγόνο πέτυχε το σπίτι του Νουρετίν Ντουράν, τα μέλη της οικογένειας εγκατέλειψαν το σπίτι. Τα 10 μέλη της οικογένειας –εκ των οποίων τα 4 παιδιά- τα έβγαλε έξω η πυροσβεστική, φορώντας τους μάσκες.

Από τα δακρυγόνα που πετούσε η αστυνομία πιο πολύ επηρεάστηκαν τα μωρά και τα παιδιά. 10 παιδιά από διάφορες συνοικίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Χακκάρι για θεραπεία.

Στο Ντιγιαρμπακίρ πάνω από 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας λευτεριά για τους Κούρδους πολιτικούς και καταγγέλλοντας την απόφαση του ΥSK να βάλει βέτο στις 12 ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Κατά μήκος της μέρας η αστυνομία επενέβη τρεις φορές. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ συνελήφθησαν 100 άτομα.

…………………

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone