ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Εφ. Ζαμάν 29-3-2011

Η βρώμικη ιστορία του κράτους

Αμέτρητα σε αυτή τη χώρα τα ρεζιλίκια, οι δολοφονίες που έγιναν εξ ονόματος του κράτους, οι συνωμοσίες, και η εθνική περιουσία που χαρίστηκε. Μα είναι δυνατόν η σύγχρονη ιστορία ενός κράτους να είναι τόσο βρώμικη ;

Οι θαρραλέες εφημερίδες κουράστηκαν να δημοσιεύουν αυτές τις ειδήσεις και οι άνθρωποι ψυχοπλακώθηκαν να τις διαβάζουν. Ακόμα κάθε μέρα διαρρέουν νέες πληροφορίες και έγγραφα. Εντάξει είπαμε να τα αντιμετωπίσουμε, να καθαρίσουμε το παρελθόν μας, αλλά δεν υποθέταμε ότι θα βρίσκαμε τόση βρωμιά. Πλέον ξεχάσαμε τα ονόματα των συνωμοσιών που αφορούσαν τα σχέδια πραξικοπημάτων. Τα αναγραφόμενα στα κατηγορητήρια της Εργκενέκον και της Βαριοπούλας προ πολλού έχουν ξεπεράσει την δυνατότητα ανάγνωσης τους. Η σφαγή στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, η έρευνα για την κατασκοπία κ.α. ακολουθούνε. Το κράτος έπαψε να είναι κράτος, και σαν να μετατράπηκε σε εγκληματική οργάνωση.

Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στο διαδίκτυο συνομιλία στην οποία ακούγεται ένας αντιστράτηγος να βρίζει την τέως πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων (TÜSİAD) . Μάλιστα καθώς έχουμε εξοικειωθεί και ξέρουμε καλά αυτά τα άτομα, δεν φάνηκε κανείς να στεναχωριέται από αυτήν την ομιλία. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και αυτή η κυρία που υπέστη τις βρισιές δεν υπέβαλε μήνυση.

Αν και αυτή η καταγραφή ήταν πολύ σημαντική. Διότι αντανακλά σαν καθρέφτης τον ψυχικό κόσμο των ορεξάτων να κυβερνούνε την Τουρκία στρατηγών, την νοοτροπία τους και την ηθική τους. Ο αντιστράτηγος αναφέρει : Βρε πουτάνα του TÜSİAD, θα λες αυτά που θέλω εγώ, όχι αυτά που θέλει το ΑΚΠ. Τι θες να σου κάνω μωρή…Την εποχή της 28ης Φεβρουαρίου (χούντα) έτσι δεν σε κάναμε να μιλήσεις ;¨. Οργή απειλές, βρισιές…Από όλα έχει.

……………………….

Αυτό δεν αποτελεί αντίληψη μόνο ενός αξιωματικού. Αυτές οι φράσεις είναι παράγωγα της νοοτροπίας ενός στρατού που θεωρεί πως δεν είναι δουλειά του να προστατεύει την χώρα αλλά να την κυβερνά, και εκφράζουν την απογοήτευση τους από τις τελευταίες εξελίξεις. Τέτοιου είδους μυαλά μετά από μια τέτοια ανάλυση τι κάνουν ; Πραξικοπήματα κάνουν.

………………