¨ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ¨

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΕΛΕΤΗ ΜΕΒΛΗΤ ΣΤΑ ΜΙΡΑΝΑ

 

Λαμπρή τελετή μεβλήτ στο χωριό Μίρανα του δήμου Μαρώνειας-Σαππών. Η τελετή που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 1500 ατόμων, αποτέλεσε ταυτόχρονα και άνοιγμα ξανά του τζαμιού μετά την ανανέωση που έγινε. Όπως είναι γνωστό οι εργασίες ανανέωσης εσωτερικά και εξωτερικά του τζαμιού, είχαν αρχίσει από το 2008 μέχρι τώρα τελείωσαν και το τζαμί άρχισε ξανά να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Αναφέρεται πως τα έξοδα για τις εργασίες ανανέωσης, αντιμετωπίστηκαν από τον κόσμο της περιοχής.

Τα σχέδια που σχηματίζουν τα πλακάκια στον τοίχο –που αποτελούνε την εσωτερική διακόσμηση- πραγματικά αξίζει να τα δει κανείς. Σε κάνει να πεις πως πραγματικά είναι ένα έργο δουλεμένο σχολαστικά, εσωτερικά και εξωτερικά. Έτσι ο κόσμος του χωριού των Μιράνων που έκανε μεγάλες θυσίες, δικαιολογημένα κατά την τελετή του Μεβλήτ αισθάνονταν και θα συνεχίσουν να αισθάνονται υπερήφανοι για το τζαμί τους.

Αυτή τη σημαντική μέρα ο κόσμος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης δεν τους άφησε μόνους. Τούρκοι που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ροδόπης βίωσαν την χαρά της ενότητας και ομοψυχίας. Καλεσμένοι και μη, μετείχαν στη τελετή στηρίζοντας την.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής Φατήχ Ακάρτζα, ο εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο βοηθός μουφτή Φεχίμ Αχμέτ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο τέως βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, οι αντιδήμαρχοι Κομοτηνής Ριντβάν Μολλά Ισά και Μεχμέτ Δεβετζήoγλου, ο καταγόμενος από τα Μίρανα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, ο Δήμαρχος Αρριαννών Ιμπραήμ Σερήφ, , οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Χουσεϊν Ερτζάν, Σεβγκή Σαλήμ, Καάν Μουμίν, Σουάτ Τσολάκ και πολύ πλήθος.

Κατά τους σύντομους χαιρετισμούς που έγιναν μετά το μεβλήτ, οι ομιλητές συνεχάρησαν τον κόσμο των Μιράνων για αυτήν την ωραία εκδήλωση, και ευχήθηκαν αυτό να αποτελέσει παράδειγμα και για τα άλλα χωριά.

Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ έκανε μια μακρά ομιλία, και εν περιλήψει είπε τα εξής :

“Αγαπητοί αδελφοί μου, τα τζαμιά είναι πολύ σημαντικά στον ισλαμικό πολιτισμό, και στην ισλαμική θρησκεία. Εκείνοι που φτιάχνουν τζαμιά και κάνουν την προσευχή τους, και λατρεύουν τον Αλλάχ, είναι άνθρωποι που πιστεύουν. Άλλα τα τζαμιά πάλι οι άνθρωποι τα κρατάνε όρθια.

……………

Το λέω με κάθε ειλικρίνεια, το πρωί ερχόμενος εδώ είδα από τα ανατολικά το νεκροταφείο το οποίο ήταν πολύ όμορφο. Όταν έφτασα στα Μίρανα είδα ότι και το τζαμί ήταν πολύ όμορφο. Αυτό είναι ένα σημάδι του πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που ζούνε στα Μίρανα. Όλοι μας εν μέσω ενότητας και ομοψυχίας είμαστε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και γαλήνιοι με τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς. Το τελευταίο διάστημα πετύχαμε σημαντικά πράματα. Αναστηθήκαμε ξανά και θα συνεχίσουμε να ανασταινόμαστε. Εμείς με τους υπάρχοντες 150 θρησκευτικούς λειτουργούς μας προσφέρουμε στην Δ. Θράκη μας. Όμως να μην ανησυχεί κανείς, με τους 150 θρησκευτικούς λειτουργούς μας ταρακουνήσαμε αυτή τη χώρα και θα την ταρακουνάμε.

……………