¨ΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΣΟΥ¨

Εφ. Ραντικάλ 14-4-2011

Απάνθρωπες πρακτικές στους στρατιώτες του στρατοπέδου

Στρατιώτες της 2ης θωρακισμένης ταξιαρχίας στην οποία ένας στρατιώτης απογυμνώθηκε επειδή είχε κάνει λάθος στις εξετάσεις, παραπονούνται για ξυλοδαρμούς : ¨Μας φέρονται απάνθρωπα¨.

Μετά την αποκάλυψη πως στρατιώτης απογυμνώθηκε κατά τη διάρκεια της πρωινής αναφοράς της 2ης θωρακισμένης ταξιαρχίας στο Τζέβιζλι της Κωνσταντινούπολης, αποκαλύφθηκε πως παρόμοια περιστατικά ¨ξυλοδαρμού και άσχημης συμπεριφοράς¨ παρουσιάζονται συχνά στην συγκεκριμένη ταξιαρχία. Ο στρατιώτης Τ.Ε. υπέβαλε καταγγελία για ξυλοδαρμό από τον υπαξιωματικό Σερκάν Α. στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής. Την καταγγελία του επιβεβαιώνουν οι φίλοι του που υπηρετούσαν μαζί και περιγράφουν αυτά που έζησαν οι ίδιοι.

Στην έκθεση που στις 17-2-2011 υπέβαλε ο στρατιώτης Τ.Ε. αναφέρει πως «Χαστουκίστηκα με δυνατά χτυπήματα από τον λοχία Σερκάν Α. μπροστά σε όλο το λόχο κατά τη διάρκεια της αναφοράς επειδή είχα γελάσει». Ο στρατιώτης Τ.Ε. περιγράφει στην εφημερίδα Ραντικάλ αυτά που έζησε : ¨ Είχε γίνει ένας αγώνας και γινόταν η σχετική τελετή απονομής. Ο λοχίας Σερκάν Α. ήρθε πάνω μου και μου είπε ¨Γιατί γελάς ;¨. Δεν θυμάμαι να γέλασα. Με χαστούκισε. Καθώς τελείωνε η θητεία μου υπέβαλα την αναφορά μου στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής. Λέγεται πως διεξάγεται έρευνα σχετικά με την αναφορά μου. Ο λοχίας δεν μου ζήτησε συγγνώμη. Οι στρατιώτες-σειρές μου από το στρατόπεδο με πήραν τηλέφωνο. Τους πίεζαν να καταθέσουν πως ¨εμείς δεν είδαμε¨. Και αυτό το περιστατικό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλα περιστατικά ξυλοδαρμού¨.

Ο Τ.Ι. που υπηρέτησε στην ίδια μονάδα και απαλλάχτηκε στην αναφορά του σχετικά με τα περιστατικά στα οποία υπήρξε μάρτυρας αναφέρει πως «Το γεγονός επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία μου. Με πλήγωσε ότι αν και βρισκόμουν εκεί δεν επενέβην».

Ο Ο.Π. περιγράφει ως εξής : ¨Δεν είναι κάτι κρυφό…Γινόταν συχνά. Και εμένα με είχε δείρει ένας λοχίας επειδή είχα αργήσει να πάω στην αναφορά. Και αυτό έγινε μπροστά σε 70 άτομα. Καθώς κόντευα να τελειώσω την θητεία μου υπέβαλα αναφορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το περιέγραψα στον διοικητή του λόχου αλλά δεν έκανε τίποτε. Φίλος μας που γύρισε από φυλάκιο υπό την επήρεια αλκοόλ τον έδειραν με σανίδες. Λένε πως απαγορεύεται ο ξυλοδαρμός αλλά πάλι δέρνουν. Ήμουν μάρτυρας ξυλοδαρμών φίλων μου στο πειθαρχείο. Μας τάισαν ουσιαστικά με μίσος ενάντια στην πατρίδα και το έθνος. Παλιότερα αν με φώναζαν στο στρατό θα πήγαινα με κλειστά μάτια, ενώ τώρα σκέφτομαι ¨να πάω ;¨. Μας φέρθηκαν απάνθρωπα¨

Εντολή ¨βγάλε και το βρακί σου¨

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει στον τύπο η είδηση πως στην 2η ταξιαρχία Θωρακισμένων στρατιώτης είχε απογυμνωθεί επειδή είχε κάνει λάθος κατά την πρωινή αναφορά. Με βάση την είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ταράφ στις 12 Νοεμβρίου 2010, στρατιώτης που είχε χαλάσει την σειρά μέσα στην αναφορά, καλείται από υπολοχαγό να βγει μπροστά. Εντέλλεται από τον υπολοχαγό να ξεγυμνωθεί. Ο στρατιώτης αφού έμεινε με τα εσώρουχα του, ρωτά ¨να ντυθώ πια διοικητά μου ; ¨. Ο υπολοχαγός τον διατάζει ξανά : ¨βγάλε και το βρακί σου! ¨. Και ενώ οι φίλοι του έστρεψαν αλλού το κεφάλι τους για τι δεν θέλανε να δούνε αυτήν την κατάσταση, ο διοικητής τους, τους εκπλήττει με μια ακόμη εντολή ¨Σηκώστε το κεφάλι σας και κοιτάξτε ! ¨.