ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Εφ. Ραντικάλ 5-4-2011

Νόμος για τον τύπο : Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω

Ο νόμος περί τύπου που ετοιμάστηκε με την υπόσχεση πως θα εμποδίσει την ποινή φυλάκισης για τους δημοσιογράφους, αυξάνει τις ποινές σε μερικές περιπτώσεις, ενώ περιλαμβάνει και νέα αδικήματα.

Ενώ υπήρχαν σκέψεις πως οι αλλαγές στον Τουρκικο Ποινικό Κώδικα (TCK) θα επέφεραν ελευθερίες, τα νέα άρθρα προκαλούνε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Έτσι με την νέα τροποποίηση ενώ είναι πλέον ελεύθερη η αναμετάδοση μιας κρυφής εικόνας ή συνομιλίας που ήδη δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, διπλασιάζεται το πρόστιμο αυτών που έκαναν το αδίκημα στην αρχή. Στο αδίκημα της παραβίασης απορρήτου εντάσσονται και παράγοντες όπως ¨επηρεασμός απόφασης¨ και ¨υπέρβαση ορίου είδησης¨. Δεν είναι γνωστό όμως πως θα κρίνεται αν υπήρξε ή όχι υπέρβαση είδησης.

……………

Επικρίσεις για το νομοσχέδιο

Αρνητικοί για τον νέο νόμο είναι και οι επαγγελματικές οργανώσεις των δημοσιογράφων και οι νομικοί. Μεταξύ των κατηγοριών είναι ότι δεν αγγίζεται καθόλου ο αντιτρομοκρατικός νόμος που είναι ο λόγος για την ύπαρξη πάνω από 60 δημοσιογράφων στη φυλακή.

Ο Ερτζάν Ιπεκτσί, πρόεδρος του συνδικάτου δημοσιογράφων Τουρκίας δήλωσε : ¨Δεν μπορεί κάτι που προβαλλόταν πως θα επέφερε ελευθερία στον τύπο να την καταπατά τόσο πολύ. Σκοπός του δεν είναι η ελευθερία στον τύπο, αλλά η ελευθερία να κάνει η πολιτική εξουσία προπαγάνδα μέσω των μίντια¨.

…………………

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τύπου Τουρκίας Φεράι Τιντς δήλωσε : ¨ Μόνο κάποιες δίκες που αφορούνε την δημοσίευση εγγράφων και συνομιλιών σχετικά με την Εργκενέκον θα εκπέσουν. ¨όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας και περιορίζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Όμως το πιο φοβερό η τιμωρία που επιφέρει σε ότι θεωρηθεί επέμβαση. Έτσι φράσεις κριτικής όπως ¨Αυτή η αστυνομική επιχείρηση είναι λάθος¨ ή ¨Να αφεθεί ελεύθερος ο Νεντίμ Σενέρ¨ εντάσσονται στα αδικήματα