ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Εφ. Μπιρλίκ 19-4-2011

H ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ

Στο διάστημα 16-17 Απριλίου 2011 οργανώθηκε από τον πανεπιστήμιο Μεσογείου στο συνεδριακό κέντρο Ατατούρκ το ¨4ο Συνέδριο νεολαίας Τουρκικού Κόσμου¨ç

Δίπλα στις συνεδριάσεις της επιτροπής, οργανώθηκαν επίδειξη παραδοσιακών χωρών από την περιοχή του Καυκάσου, επίδειξη ομάδων που έπαιζαν στρατιωτικά εμβατήρια, δεξιώσεις και επίσκεψη στην πόλη.

Κατά το συνέδριο οργανώθηκε πάνελ με τίτλο ¨Ο Τουρκισμός της Δυτικής Θράκης¨. Στο πάνελ αυτό μετείχαν ως ομιλητές για τη Δ. Θράκη 4 άτομα : Ο Τζεμίλ Καμπζά για την ελευθερία του τύπου, ο Σουάτ Τσολάκ με θέμα ¨Πολιτική εκπροσώπηση και Συμβούλιο Περιφέρειας¨, ο Αχμέτ Καρά για τους συλλόγους, και ο Δρ. Χουσείν Οζκάν από την Γερμανία για τον αγώνα που οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δίνουν στην Ευρώπη για την Δυτική Θράκη.

Ομιλητές που μετείχαν σε άλλες συνεδρίες είπαν πως σήμερα η Δυτική Θράκη έγινε το κέντρο του Τουρκικού κόσμου.

Την προεδρία στην συνεδρία είχε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Χατζέτεπε Δρ. Γιόντζα Ανζερλίογλου. Η Ανζερλίογλου επιπρόσθετα στις ομιλίες που έκαναν οι ομιλητές, περιέγραψε τις σκέψεις της για τον Τουρκικό κόσμο και το τι πρέπει να γίνει. Επίσης περιέγραψε στους εκπροσώπους του Τουρκικού κόσμου με μια γενική αναφορά τις συνθήκες της Ελλάδας από την εποχή των Οθωμανών μέχρι τις μέρες μας καθώς και τις συμφωνίες που προφυλάγουν τα δικαιώματα των Τούρκων που παρέμειναν μέσα στα σύνορα της Ελλάδας

Ο Δρ. Χουσείν Οζκάν χάρισε από μια σειρά από τις εκδόσεις του ΒΑΤΑΑΜ στο πανεπιστήμιο της Μεσογείου και στην Οργανωτική Επιτροπή, ώστε βάζοντας τες στην βιβλιοθήκη να μπορούνε να επωφεληθούνε οι αναγνώστες. Επίσης μοίρασε πολλά βιβλία στου φοιτητές.

Στο συνέδριο υπήρχαν πολλά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα. Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον αρμόδιο για τους Τούρκους του εξωτερικού υπουργό Φαρούκ Τσελίκ και από πολλούς ακόμη υπουργούς και βουλευτές.

Σχόλιο : Ο κύριος Καμπζά (αρθρογράφος της Γκιουντέμ) και ο κύριος Καρά (πρόεδρος της ΤΕΞ) που μετείχαν εκεί, στις δηλώσεις τους πάντα είναι υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας. Αυτό βέβαια δεν δείχνει να τους εμποδίζει απο το να μετάσχουν σε συνέδρια όπως αυτό με την σημαία της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ  στην αφίσα.Για δείτε κάτω δεξιά.