ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Πρακτορείο Χαμπέρβακτίμ 12-4-2011

Μέτρα της Ε.Ε. στα σύνορα , για τις τουρκικές ντομάτες.

Ανακοινώθηκε πως η έναρξη της εφαρμογής της τιμής εισόδου για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που εξάγει η Τουρκία στην Ε.Ε., δημιούργησε προβλήματα στις τουρκικές εξαγωγές.

Ο πρόεδρος των εξαγωγέων φρέσκων φρούτων κα λαχανικών Αττάλειας Μουσταφά Σατιτζί στην ανακοίνωση του, αναφέρει πως άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα στις εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών που κάνει η Τουρκία προς την Ε.Ε. Ο Σατιτζί ανέφερε ότι λόγω των χαμηλών τιμών των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, οι χώρες της Ε.Ε. για λόγους προστασίας άρχισαν από τον Απρίλιο την πρακτική της Τιμής Εισόδου, παίρνοντας από κάθε ΤΙR στα σύνορα –με πρώτα αυτά με ντομάτες- 7 -8 χιλιάδες ευρώ.

 Ο Σατιτζί δήλωσε : ¨Ως Τουρκία κάνουμε τις περισσότερες εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Με την έναρξη της Τιμής Εισόδου που άρχισε η Ε.Ε. για να προστατέψει τα μέλη της δημιούργησε προβλήματα στις εξαγωγές. Μετά από αυτό οι εισαγωγείς από Βουλγαρία και Ρουμανία στράφηκαν σε άλλες χώρες. Έτσι χώρες που δεν είναι ούτε μέλη αλλά ούτε υποψήφια μέλη όπως η Συρία και το Μαρόκο, εξάγουν στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. παρά το ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της, δεν εφαρμόζει σε αυτήν την ίδια πρακτική με την Ιορδανία, τη Συρία και το Μαρόκο.¨

Ο Σατιτζί ανέφερε πως το θέμα αυτό το έθεσε συχνά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ε.Ε. και πως «Παλιότερα όταν παρουσιαζόταν αυτό το πρόβλημα, μέσα σε μια-δυό μέρες λυνόταν. Τώρα το πρόβλημα άρχισε από τον Απρίλιο και μεγαλώνει. Θέτουμε συνεχώς αυτό το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αλλά δεν κάνουν βήμα πίσω».

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone