ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΖΩΗ…

Εφ. Ταράφ 9-4-2011

Χειροκροτήματα για την επιχείρηση ¨Επιστροφή στη Ζωή¨.

Οι εφημερίδες που τώρα 11 χρόνια μετά την επιχείρηση ¨Επιστροφή στη Ζωή¨. θέτουν το σχέδιο σφαγής που αποκαλύφθηκε, τότε μια μέρα αργότερα στις 19 Δεκεμβρίου είχαν επικροτήσει την επιχείρηση.

Η Τουρκία μετά τα αποκαλυφθέντα σχέδια Κατακλυσμός, Γεράκι-Μπόρα, άρχισε να συζητά ξανά τις αιματηρές επιχειρήσει που έγιναν στις φυλακές. Και ενώ αποκαλύπτεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις που ονομάστηκαν ¨Επιστροφή στη Ζωή¨ και τελείωσαν με τον θάνατο πάνω από 30 κρατουμένων, είχαν σχεδιαστεί από πολύ νωρίτερα οι μεν τότε κρατούντες δηλώνουν πως «Εγώ δεν ήξερα. Δεν ήταν περιοχή της δικαιοδοσίας μου.¨, ενώ οι εφημερίδες γράφουν πως θα πρέπει να δικαστούνε οι υπεύθυνοι.

Και όμως εκείνοι, αυτές οι εφημερίδες, μια μέρα μετά την σφαγή παίνευαν την επιχείρηση και κατηγορούσαν τους νεκρούς.

Υπέροχες οι φυλακές τύπου F

Σχετικά με την νύχτα εκείνη της 19-12-2000, κατά την οποία έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις σε πάνω από 20 φυλακές, με πρώτη την φυλακή του Μπαιράμπασά, και κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 30 κρατούμενοι από βόμβες, φλογοβόλα και πυροβολισμούς, ας δούμε τι έλεγαν την επόμενη μέρα πολιτικοί και εφημερίδες :

Χικμέτ Σαμί Τούρκ (τότε υπουργός Δικαιοσύνης) : ¨Πρόκειται για επιχείρηση συμπόνιας του κράτους. Οι περισσότεροι πέθαναν αυτοπυρπολούμενοι.¨

Σααντετίν Ταντάν (τότε υπουργός Εσωτερικών) : ¨Η ντροπή του κράτους εκκαθαρίστηκε. Άλλωστε ένα χρόνο πριν την σχεδιάζαμε πάνω σε μακέτες¨

Μπουλέντ Ετσεβίτ : (ο τότε πρωθυπουργός) : ¨Εκκαθαρίστηκαν τα αρχηγεία της τρομοκρατίας στις φυλακές¨. Όταν του υπενθύμισαν τα λόγια του μέλους της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής Μπεκιάρογλου που είχε πει πως ¨Το κράτος δεν κράτησε τον λόγο του¨, αυτός απάντησε λέγοντας ¨Εσείς κοιτάξτε το αποτέλεσμα που φέραμε¨.

Χουσείν Ακγκιούλ ( τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής) : ¨Οι επεμβάσεις αξιολογήθηκαν από την επιτροπή μας ως μια παραβίαση δικαιώματος¨.

Αλή Σουάτ Ερτοσούν : (τότε Γενικός Διευθυντής Φυλακών) : ¨Θα είναι πολύ καλά, οι φυλακές τύπου F είναι υπέροχες.

Αυτοπυρπολήθηκαν

Μετά από αυτή τη σφαγή στις φυλακές, στις 20 Δεκεμβρίου οι εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία βγήκαν με αυτές τις επικεφαλίδες :

Χουριέτ : Το κράτος μπήκε, η παράνομη οργάνωση έκαψε, η στρατοχωροφυλακή έσωσε¨.

Σαμπάχ : Αυτοπυρπολήθηκαν

Ακσάμ : Αυτός που προχωρούσε στράφηκε στο τσιράκι του και έδωσε την εντολή ¨Κάψτε¨.

Σταρ : Ένας-ένας οι απεργοί πείνας αυτοπυρπολήθηκαν.

Μιλλιέτ : Ψεύτικη απεργία πείνας-αιματηρό δείπνο.

Ζαμάν : Επιχείρηση την αυγή

Πλήρη στήριξη από τους αρθρογράφους

Ο τότε Διευθυντής Σύνταξης της Χουριέτ Ερτογρούλ Οζκιόκ είχε γράψει σχετικά πως « Η ονομασία ¨Επιστροφή στη Ζωή¨ που έδωσε η κυβέρνηση στην αστυνομική επιχείρηση, χτες βρήκε την πραγματική της έννοια¨ .

Στην ίδια εφημερίδα ο Τζουνέιτ Γιουλσεβέρ συνέχαιρε τους κρατικούς λειτουργούς για τις ¨θυσίες τους και για τις διαχειριστικές τους ικανότητες¨.

Ο Γκιουνερί Τζιβάογλου σε άρθρο με τίτλο ¨Ήταν υποχρεωτικό¨ παίνευε τον Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο Γκιονγκιόρ Μενγκί από την εφημερίδα Σαμπάχ στήριξε γράφοντας άρθρο με τίτλο ¨Ξύπνησε το κράτος¨. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ζαμάν Ταμέρ Κορκμάζ με τίτλο ¨Επιτέλους¨ έγραφε πως η επιχείρηση είχε καθυστερήσει.