ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Εφ Ζαμάν 8-4-2011

Μήνυση σε βάρος του Γενικού Επιτελείου

Ο Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων MAZLUMDER και ο σύλλογος ΗΗΑD, υπέβαλαν μηνύσεις εναντίον του Γενικού Επιτελείου για την χρήση πάνω από 20 στρατιωτών ως πειραματόζωων στην GATA, καθώς και για την ανακοίνωση που δημοσίευσε σχετικά με την υπόθεση Βαριοπούλα στην ιστοσελίδα του.

Μιλώντας μπροστά στο δικαστικό μέγαρο του Σουλτάναχμέτ στην Κωνσταντινούπολη, ο εκπροσωπών τα μέλη των δύο συλλόγων και αντιπρόεδρος του παραρτήματος MAZLUMDER-Κωνσταντινούπολης δικηγόρος Καγιά Καρτάλ ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε 20 στρατιώτες χωρίς την θέληση τους.

Ο δικηγόρος Καρτάλ δήλωσε πως ¨Κατά το περιστατικό που έλαβε χώρα στην GATA και σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων, εφαρμόστηκαν μέθοδοι χωρίς να υπάρξει η συγκατάθεση των ιδίων. Από την άλλη λόγω της πίεσης των διαταγών και της ιεραρχίας είναι δύσκολο να εκφραστούνε ελεύθερα οι ευρισκόμενοι στο κατώτερο μέρος της ιεραρχίας στρατιώτες. Ξέρουμε ότι κανείς δεν δίνει σημασία στην θέληση των στρατιωτών καθώς αυτοί βρίσκονται στον κατώτερο κρίκο της στρατιωτικής ιεραρχίας, και πως με βάση διαταγές χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα”.

Ο Καρτάλ ανέφερε πως η χρήση των στρατιωτών ως πειραματόζωων εκτός από αδίκημα αποτελεί και παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή, και πως θα παρακολουθήσει την δικαστική διαδικασία.

Ο Καρτάλ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του είπε πως «Η ανακοίνωση ενώ ανακοινώθηκε πως έγινε με σεβασμό προς την κοινή γνώμη, ή ίδια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ασέβεια προς την κοινή γνώμη. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει πως η συνήθεια του Γενικού Επιτελείου από την εποχή της 28ης Φεβρουαρίου να ενημερώνει, πλέον έχει γίνει ένα τικ. Αυτή η ενάντια στα στρατιωτικά ήθη ανακοίνωση και οι παρόμοιες που γίνονται κατά τις περιόδους των πραξικοπημάτων και μετέπειτα, πλέον έχουν γίνει μόδα» .

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone