ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ 23ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εφ. Ταράφ 23-4-2011

Τα χαμένα παιδιά της 23ης Απριλίου

Σκυθρωπή μπαίνει στην Τουρκία η γιορτή της 23ης Απριλίου που είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Η ιστορία όμως των παιδιών Ιμπραήμ, Μπαράν, Μεχμέτ Αλή και Εμρουλλάχ που χάσαμε σε 4 μέρες σε κάνει να πεις πως ¨η 23η Απριλίου δεν ήταν γεμάτη χαρά¨.

Στην Τουρκία που πέρασε στην ιστορία, ως η μόνη χώρα που αφιέρωσε μια γιορτή για τα παιδιά, κατά τις τελευταίες 4 μέρες, 4 παιδιά έχασαν τη ζωή τους με απίστευτο τρόπο. Στην πόλη Άγρι ο 8χρονος Μπαράν από έκρηξη σε στρατιωτική περιοχή, στην Ραιδεστό ο 11χρονος Εμρουλλάχ απήχθη μπροστά από το σπίτι του και βρέθηκε κρεμασμένος, στο Μπίσμιλ ο 17χρονος Ιμπραήμ από σφαίρα αστυνομικού, και ο 4χρονος Αλή όταν έπεσε πάνω του η σιδερένια εξώπορτα του σχολείου διότι δεν είχε συνδεθεί εξάρτημα αξίας 10 λιρών. Τη ίδια περίοδο 8 παιδιά, το μικρότερο των οποίων 40 ημερών τραυματίστηκαν όντας δίπλα στις μάνες τους. Στα Άδανα στρατιώτες στην πύλη στρατοπέδου άνοιξαν πυρ , με αποτέλεσμα τρία παιδιά μικρότερα από 11 χρονών τα χτυπηθούνε και να μεταφερθούνε στο νοσοκομείο.

Σήμερα και ενώ η Τουρκία γιορτάζει την 23η Απριλίου-Γιορτή της Εθνικής Ηγεμονίας και του Παιδιού, η άλλη όψη του νομίσματος περιλαμβάνει ιστορίες παιδιών που δεν μπόρεσαν να βιώσουν τον παιδικό ενθουσιασμό. Ένα από αυτά τα παιδιά ο 11χρονος Εμρουλλάχ Ονγκιορέν. Στις 18 Απριλίου χάθηκε μπροστά από το σπίτι του και μια μέρα αργότερα βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα δέντρο. Ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν. Μια μέρα μετά από αυτό το περιστατικό, στην πόλη Άγρι μια ακόμη ψυχούλα έφυγε. Στην πόλη Πάτνος ο 8χρονος Μπαράν Οζγιολτζού έχασε την ζωή του όταν εξερράγη στα χέρια του χειροβομβίδα που βρήκε σε σκουπιδότοπο δίπλα σε στρατιωτική μονάδα. Τραυματίστηκαν οι ευρισκόμενοι δίπλα του Μαχσούν (8) και Σεντάτ.

Χάθηκε για 10 λίρες

Ο 4χρονος Μεχμέτ Αλή Γιαβούζ έχασε την ζωή του στη Σμύρνη μια μέρα πριν την 23η Απριλίου. Ο μικρός Μεχμέτ έμπαινε στο σχολείο πάνω από την σιδερένια πόρτα όταν τον καταπλάκωσε. Τα απαραίτητα χρήματα για το ανταλλακτικό για την επισκευή της πόρτας ήταν 10 λίρες και δεν είχε αγοραστεί. Ο 17χρονος Ιμπραήμ Ορούτς στο Μπίσμιλ, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον πέτυχε στο στήθος. Ήταν ο πιο μεγάλος από τα έξι αδέρφια και δεν πρόλαβε να δει την γιορτή που ήταν αφιερωμένη και σε αυτόν.

Έγιναν στόχος δακρυγόνων

Τα παιδιά υπήρξαν θύματα και των δακρυγόνων που η αστυνομία πετούσε στους διαδηλωτές κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόφαση του YSK. H 2χρονη Ελίφ ευρισκόμενη στην αγκαλιά της μάνας της την ώρα που πήγαινε σε γάμο και ο 40 ημερών Ισμαήλ Ακάν έγιναν άσχημα από τα δακρυγόνα, ενώ ο 2,5 ετών Γιεκμπούν Μπαράν, ο 12χρονος Μπιλάλ Ασμάν και ο 14χρονος Χαμντουλλάχ Ελντεριμτζί είναι τα παιδιά που τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες. Η 9χρονη Ζελιχά Κεσίκ τραυματίστηκε από δακρυγόνο στην Σιλόπη, την ώρα που πήγαινε στον μπακάλη. Τέλος στα Άδανα τραυματίστηκαν από σφαίρες στρατιωτών μπροστά σε στρατόπεδο τα παιδιά A.A (12), A.O (15) και Ν.Σ (17).

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone