ΤΣΕΡΚΕΖΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Εφ. Ταράφ 18-4-2011

Τσερκέζοι που ζούνε στην Κωνσταντινούπολη οργάνωσαν χτες συλλαλητήριο στο Καντίκιοι ζητώντας εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα.

Πολύχρωμες εικόνες παρουσιάστηκαν χτες στον χώρο του συλλαλητηρίου από τους Τσερκέζους που είχαν έρθει με τις σημαίες, τα λάβαρα και τις εθνικές τους φορεσιές. Στην ανακοίνωση τύπου που διάβασε στα τουρκικά και τσερκέζικα ο Γ.Γ. της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Τσερκέζων Μερετούκο Κενάν Καπλάν ανέφερε : ¨Οι αρνήσεις, οι εξορίες, οι προδοσίες, οι ταπεινώσεις, οι αποκλεισμοί και οι αφομοίωση κατά το διάστημα των 87 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, σχηματίζουν σχεδόν μια έκθεση από αμαρτίες. Τώρα μέσα σε αυτή τη νέα διαδικασία εκδημοκρατισμού, έχουμε και εμείς όπως και οι άλλοι λαοί της Τουρκίας, τα δικά μας αιτήματα. Ζητάμε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η πολιτική αφομοίωσης και μέσω της εφαρμογής θετικών διακρίσεων να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε την αλλαγή του συντάγματος της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου, την απόδοση του δικαιώματος εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα, και την αλλαγή του ορισμού του πολίτη¨.

Ο Καλκάν ανέφερε πως ζητάνε ράδιο και τηλεόραση που θα εκπέμπουν στα τσερκέζικα, και πως το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει από μια τηλεόραση και ραδιόφωνο με εθνική εμβέλεια για όλες τις τοπικές γλώσσες και για τα τσερκέζικα.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone