ΘΑΝΑΤΟΣ 16ΧΡΟΝΗΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ

Εφ. Ζαμάν 5-4-2011

Οι πόλεις διευρύνθηκαν, και τα πεδία βολής παρέμειναν μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις εμπεριέχονται στην απόφαση του δικαστηρίου που έγινε στο στρατοδικείο Βαν μετά τον θάνατο της 16χρονης Τζανάν Σαδίκ από πυροβολισμό που προήλθε μέσα από το στρατόπεδο Χατζημπεκίρ.

Το δικαστήριο κατέγραψε πως ο θάνατος της Τζανάν προήλθε από βολή όπλου μάρκας Bixi. Όμως οι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν υπεύθυνοι για το περιστατικό και στις 25 Φεβρουαρίου βγήκε απόφαση απελευθέρωσης τους. Το περιστατικό συνέβη στις 21 Ιουλίου 2010 και ο τότε διοικητής της υποδιεύθυνσης στρατοχωροφυλακής του Βαν συνταγματάρχης Ερτάν Γιλντίζ κατά την υπεράσπιση χρησιμοποίησε φράσεις που θα συζητηθούνε : ¨Ο πραγματικός λόγος για το ατύχημα, αντί για το προσωπικό ελάττωμα, ήταν ότι λόγω της διεύρυνσης των πόλεων τα πεδία βολής βρέθηκαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Σε 10 περιοχές υπηρέτησα, κατάλληλο πεδίο βολής δεν είδα.¨

Το δικαστήριο εντόπισε ότι ο θάνατος της Τζανάν προήλθε από βολή τυφεκίου Bixi που ήταν τοποθετημένο πάνω σε θωρακισμένο όχημα. Όμως δεν θεώρησε υπεύθυνους για το περιστατικό τους κατηγορουμένους. Στις 25 Φεβρουαρίου αθώωσε τους συνταγματάρχη Ερτάν Γιλντίζ, ταγματάρχη πεζικού Μαχμούτ Χακάν Ιλχάν, επιλοχία πυροβολικού Αχμέτ Ντερέ, και τους στρατιώτες Μεχμέτ Αλή και Κάαν Τσινιτζί.

Οι εμπειρογνώμονες της βαλλιστικής έρευνας επιλοχίας Αντέμ Σιμσέκ και ταξίαρχος ΠΖ Λεβέντ Αγίκ στην έκθεση που υπέβαλλαν περιγράφουν μία-μία τις ελλείψεις στον χώρο, αλλά αναφέρουν πως δεν μπορούνε να θεωρηθούνε ως υπεύθυνοι για αυτό οι κατηγορούμενοι. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι καθώς λόγω των αυξανόμενων περιστατικών τρομοκρατίας είχε δοθεί εντολή από τη διοίκηση να δίνεται βαρύτητα σε βολές από οχήματα εν κινήσει, ο Ερτάν Γιλντίζ ως διοικητής του κέντρου και οι υπόλοιποι που χρησιμοποίησαν υπό τις διαταγές του το πεδίο βολής δεν μπορούνε να θεωρηθούνε υπεύθυνοι για το γεγονός.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone