ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ

Εφ. Χουριέτ 7-4-2011

 

Ποινή φυλάκισης στον κατηγορούμενο που δεν σηκώθηκε από τη θέση του την ώρα του εθνικού ύμνου.

Σε 5 μήνες φυλάκιση τιμωρήθηκε άτομο στην Τραπεζούντα, που κατηγορούνταν για ¨προσβολή του εθνικού ύμνου¨ διότι μετέχοντας ως θεατής σε ένα συνέδριο δεν σηκώθηκε την ώρα που παιζόταν ο εθνικός ύμνος.

Ο Σιρατζετίν Οζγιούρτ (39) στις 19 Οκτωβρίου 1995 μετείχε ως θεατής στο ¨2ο Συνέδριο Ισλαμικής Πίστης¨ που οργανώθηκε στο κέντρο της Τραπεζούντας στο πολιτιστικό κέντρο Χαμαμιζάντε.

Το συνέδριο άρχισε με ανάγνωση του Κορανίου και με ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ενώ όμως όλοι οι άλλοι μετέχοντες σηκώθηκαν από την θέση τους, ο Οζγιούρτ δεν σηκώθηκε όρθιος.

Ακολούθως του υποβλήθηκε μήνυση στο 2ο Πρωτοδικείο Τραπεζούντας καθώς ¨μή στεκόμενος όρθιος προσέβαλε  τον εθνικό ύμνο-σύμβολο της κρατικής κυριαρχίας ¨, σε εφαρμογή του άρθρου 145/1 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK).

Πρωτόδικα στο δικαστήριο σε εφαρμογή του παλιού TCK, του επιβλήθηκε ποινή 2,5 ετών για ¨προσβολή του εθνικού ύμνου¨. Την εποχή που η ποινή του είχε εγκριθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο, τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος TCK, και προσέφυγε πάλι στο δικαστήριο

………………..

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone