ΦΤΗΝΕΣ ΖΩΕΣ

Εφ. Ραντικάλ 6-3-2011

93 λίρες ανά σφαίρα

Aποζημίωση 21.650 τ.λ επιδικάστηκε ως αποζημίωση στις οικογένειες των 2 χωρικών που σκοτώθηκαν όταν τους πέρασαν για ΠΚΚδες. Οι οικογένειες αντέδρασαν : κωμικό το νούμερο.

Το κράτος θα πληρώσει την ¨πλέον υψηλή αποζημίωση τρομοκρατίας¨ σχετικά με τους χωρικούς που τους σκότωσαν την ώρα που μάζευαν ρίγανη, καθώς τους πέρασαν για ΠΚΚδες ! Η Επιτροπή Αποζημιώσεων τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατικού αγώνα νομαρχίας Χατάι, επιδίκασε από 21.650 τ.λ. για τους Μουσταφά Φιλ και Αλή Νταλμίς που σκοτώθηκαν από πυρά του στρατού και 2.500 στον Μεχμέτ Σακ που τραυματίστηκε αλλά σώθηκε. Έτσι στις 233 σφαίρες με τις οποίες σκοτώθηκαν οι δύο χωρικοί αναλογεί 93 λίρες ανά σφαίρα.

Την ώρα που οι τέσσερεις χωρικοί είχαν πάει στις 28-6-2010 στην περιοχή Τσαρντάκ του Χατάι για να μαζέψουν ρίγανη, δέχτηκαν πυρά από στρατιώτες που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο της Στρατοχωροφυλακής. Σκοτώθηκαν ο 66χρονος Μουσταφά Φιλ και ο 63χρονος Αλή Νταλμίς. Τραυματίστηκε ο Μεχμέτ Σακ, ενώ χωρίς τραύματα διασώθηκε ο Ιμπραήμ Γιαλτσίν.

Στον τραυματισμένο 2.580 λίρες

Η νομαρχία του Χατάι έβγαλε απόφαση σχετικά με την προσφυγή των οικογενειών των θυμάτων. Η νομαρχία επιδίκασε στις οικογένειες των δύο νεκρών αποζημίωση 21.650 τ.λ. ως ¨αποζημίωση τρομοκρατίας¨. Μέχρι σήμερα η πιο υψηλή αποζημίωση που είχε επιδικαστεί ήταν 14.000 τ.λ.

Παρόλα αυτά οι οικογένειες αντέδρασαν. Ο Μουράτ Φιλ γιος του Μουσταφά Φιλ δήλωσε στην εφημερίδα Ραντικάλ ότι παρά το ότι το ποσό είναι στο ανώτερο μέχρι τώρα νούμερο, παρόλα αυτά παραμένει κωμικό και ανέφερε : ¨Αυτή είναι η αξία που έχει η ανθρώπινη ζωή για το κράτος. Ένας αθώος άνθρωπος σκοτώνεται και αυτοί λες και κάνουν πλάκα, προτείνουν 21 χιλιάδες λίρες. Δεν θα δεχτούμε αυτά τα χρήματα.¨

Κανένας δεν συνελήφθη

Ο δικηγόρος των χωρικών Αλή Χαμπίμπ τόνισε πως το ποσό που αποφάσισε η επιτροπή της νομαρχίας είναι το υψηλότερο που έχει ως τώρα επιδικαστεί σε παρόμοιες περιπτώσεις και είπε : Το ποσό όμως παραμένει κωμικό. Οι οικογένειες δεν θα δεχτούνε το ποσό. Θα υποβάλουμε και μηνύσεις για ηθική και υλική αποζημίωση των οικογενειών. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεν συνελήφθη κανείς.¨

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone