ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

Εφ. Ταράφ 25-3-2011

Ότι και να κάνουν οι Κούρδοι δεν ωφελεί. Και η πολιτική ανυπακοής αντιμετωπίστηκε με βία.

Επεισοδιακή ήταν η διαμαρτυρία που οργάνωσαν στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μπάτμαν το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και το Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) με αιτήματα ¨εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, περάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κατάργηση του πλαφόν του 10% στις εκλογές¨.

Καθώς η αστυνομία δεν έδωσε άδεια για την διαμαρτυρία, σε πολλά μέρη έγινε καθιστική διαμαρτυρία. Στο Μπάτμαν ένταση επικράτησε ανάμεσα στους αστυνομικούς και τα μέλη του κόμματος BDP που διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση της ¨Σκηνής Δημοκρατικής Λύσης¨ (Μεγάλη σκηνή που είχαν στήσει οι οργανωτές). Κατηγορώντας την στάση της αστυνομίας ο συμπρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε πως «Κανένα θωρακισμένο όχημα και δακρυγόνο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε ένα δίκαιο αίτημα. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν την παρανομία¨.

Οι συμπρόεδροι του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Γκιουλτάν Κισανάκ, ο Αχμέτ Τουρκ από το DTK, ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ και πολλά μέλη του κόμματος επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του κόμματος για να μεταβούνε στην περιοχή Γενίσεχίρ. Η αστυνομία όμως που είχε πάρει μέτρα δεν επέτρεψε στο λεωφορείο να περάσει από το σημείο Όφις.Μετά από αυτό οι Ντεμιρτάς, Τουρκ και οι συν αυτώ πήγαν περπατώντας και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Αντίδραση ενάντια στον νομάρχη από τον Ντεμιρτάς

Ο Ντεμιρτάς αναφέροντας πως κοινοποιήθηκε στο BDP απόφαση του νομάρχη που αποκλείει τον χώρο διαμαρτυρίας δήλωσε ¨Δεν αποδεχόμαστε το γεγονός ο νομάρχης του ΑΚΠ, να φέρεται σαν πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του ΑΚΠ¨. Ο Ντεμιρτάς μετά κατηγόρησε τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας λέγοντας : ¨ Την ώρα που εμείς προσπαθούμε χάριν της ειρήνης να δημιουργηθεί ένα έδαφος πραγματικού διαλόγου, και τι δεν κάνει η άλλη πλευρά. Κανένα θωρακισμένο όχημα και δακρυγόνο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε ένα δίκαιο αίτημα. Δεν θα υποκύψουμε. Ποτέ δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω απέναντι σε αυτήν την παρανομία. Κανένα θωρακισμένο όχημα και δακρυγόνο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε ένα δίκαιο αίτημα¨.

Ο Αχμέτ Τουρκ συμπρόεδρος του DTK, δήλωσε : ¨Αυτοί οι οποίοι μέχρι χτες μας έλεγαν ¨κάντε πολιτική και μεταφέρετε τα αιτήματα του κόσμου σας στις πλατείες¨, σήμερα για να σπάσουν την θέληση του λαού μας έφεραν εδώ όλη την αστυνομία, αντιμετωπίζοντας μας με μια προσέγγιση που μας εμποδίζει να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα μας στην επικαιρότητα της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό.¨ Η καθιστική διαμαρτυρία συνεχίστηκε έως τα μεσάνυχτα.