ΜΑΥΡΗ ΠΡΩΤΙΑ

Εφ.Νέτγκαζέτε 3-3-2011

Πρωτιά στην Ευρώπη ! Στους 5.000 έφτασαν οι νεκροί στα ορυχεία μας

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρακωρυχείων Τουρκίας Μπουρχάν Ινάν δήλωσε πως « Ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία των ανθρακωρυχείων το ζήσαμε το 1992, κάτω από το έδαφος ο ένας είναι υποχρεωμένος να προστατεύει τον άλλο».

Ο Ινάν μιλώντας στην περιοχή Κόζλου του Ζόνγκουλνταγκ, στα εγκαίνια του μνημείου για τους 263 ανθρακωρύχους που έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα, είπε πως παρά την χρήση κάθε τεχνολογίας, το μεγαλύτερο βάρος για την αποτροπή των ατυχημάτων πέφτει στους εργαζόμενους. Περιέγραψε πως ατυχήματα δεν γίνονται μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλο τον κόσμο και δήλωσε τα εξής : ¨ Στα ορυχεία γίνονται ατυχήματα, η φύση αυτής της δουλειάς γεννά τέτοια αποτελέσματα, και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα. Ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία των ανθρακωρυχείων το ζήσαμε το 1992, κάτω από το έδαφος ο καθένας είναι υποχρεωμένος να αποτελεί προστάτη για τον άλλον. Χάσαμε πολλούς γνωστούς μου ανθρακωρύχους. Αυτά τα ατυχήματα έπνιξαν στη λύπη τους εργαζόμενους στον φορέα μας. Η εξόρυξη είναι μια εξαιρετικά βαριά και δύσκολη εργασία.

Μιλώντας ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων (GMİS) στα ορυχεία Ραμίς Μουσλού ανέφερε πως υπάρχουν αποθέματα 1,5 δις τόνων άνθρακα και είπε : Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε άνθρακα, φτάνουν τους 20 εκ τόνους. Εξ αυτών τα 2,5-3 τα βγάζουμε από την περιοχή μας. Αποτελεί όρο η να εκλείψουν οι ελλείψεις στην εργασία. Επιθυμούμε με την επιτάχυνση των επενδύσεων να βγάζουμε άνθρακα από την περιοχή μας για τις ανάγκες της χώρας μας. Φυσικά και πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχουμε φτάσει σχεδόν τους 5.000 νεκρούς. Δυστυχώς η χώρα μας είναι η τρίτη στον κόσμο σε ατυχήματα. Στην Ευρώπη είμαστε πρώτοι. Αυτά είναι ατυχήματα που μπορούνε να αποτραπούνε, και για να μην υπάρξουν άλλα πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone